30
Nisan
2024
Salı
YUSUFELİ - ARTVİN
Belediye Sayfaları
Nufus
168.092
Yüz Ölçümü
7.359
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
22.945
Yüz Ölçümü
2.327
Belediye Sayısı
60
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yusufeli Genel Bilgi

Yusufeli Genel Görünüm

Doğu Karadeniz Bölümünde, Artvin il merkezinin güneybatısında yer alan Yusufeli İlçesi’nin doğusunda Erzurum’un Olur ve Oltu ilçeleri, güneyinde yine Erzurum’un Tortum, Uzundere ve İspir ilçeleri, batısında Rize’nin Çamlıhemşin ve Ardeşen ilçeleri, kuzeyinde ise Artvin Merkez, Arhavi ve Murgul ilçeleri yer alır. İI merkezine olan uzaklığı 85 km.dir. İlçe merkezi Çoruh Nehri ve Barhal Çayının birleştiği dar bir vadide kurulmuştur. Coğrafi konum itibariyle çok engebeli, dağlık ve kayalık bir alana sahiptir. Bölge arazisi Altıparmak sıradağlarından, kuzeyden batıya uzanmış şekliyle belirginleşir. Ayrıca Gâvur Dağları’nın silsilesi, Aradağ’ı ve Karadağ’ı meydana getirmektedir. Yüksekliği 3.428 metre olan Mersis kayalığı, 3.515 metre yüksekliğindeki Demirdağ ile 3.537 metre yüksekliğindeki Güngörmez Dağı ilçenin başlıca yüksek rakımlı dağlarıdır. İlçenin yüzey şekillerini genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlarla, bu dağları birbirinden ayıran vadiler meydana getirir.

Ersis Kalesi

İlçenin en büyük akarsuyu Çoruh Nehri’dir. Bunu Barhal ve Tortum Çayları takip eder. Çoruh Vadisinin uzunluğu Yusufeli sınırlarında 100 km.dir. Yüzölçümü 2.327 km2 olup, denizden yüksekliği 560 m.dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 29.133'tür.

İlçe ekonomisi tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayanmaktadır.Ayrıca arıcılık, seracılık da yapılmaktadır. Dağlardaki ormanlık alanlarda Çam, Ladin, Köknar, Karaağaç, Meşe ve Yabanı Kavak cinsleri bulunmaktadır. İlçe, nehir turizmi, dağ turizmi, yayla turizmi, av turizmi ve inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir.

Yeni bir kent oluşundan ötürü, yörede yeterince tarih öncesi araştırmaları yapılmamıştır. Bu nedenle İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

İlçenin ilk kuruluşu Erzurum sancağına bağlı 1879 yılında “Kiskim” (Alanbaşı Köyü) adı ile gerçekleştirilmiş, İlçe merkezi bir süre sonra Öğdem’e nakledilmiş, 1894 yılında da Ersis’e (bugünkü Kılıçkaya Beldesi) alınmıştır.

Altıparmak (Barhal) Vadisi

İlçe merkezi 1926 yılında tekrar Öğdem’e nakledilerek Artvin’e bağlanmıştır.1933 yılında Artvin’in ilçe olmasıyla Yusufeli yeniden Erzurum’a bağlanmıştır.1936 yılında Merkezi Artvin olmak üzere kurulan o günkü adı ile Çoruh Vilayetine bağlanmış, daha sonra 1950 yılında, bugünkü yerine nakledilerek Yusufeli İlçe Merkezi haline getirilmiştir. İlçe, bugünkü adını 1912 yılında Dahiliye Vekaletinin emri gereğince “Kiskim ve Keskin” isimleri karıştırıldığından Veliaht Yusuf İzzettin Efendinin ismine izafeten almıştır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler; Barhal Kilisesi, İşhan Manastırı (Kanlı Kilise), Altıparmak Manastırı (Kilise Camisi), Dağyolu Manastırı, Dört Kilise Kalesi, Aşbişen Kalesi, Erkinis Kalesi, Ersis Kalesi, İşhan Kalesi, Nihah Kalesi, Oşnak Kalesi, Ögdem Kalesi'dir.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 15:31:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR