20
Mayıs
2024
Pazertesi
YUSUFELİ - ARTVİN

Çoruh havzasının kalkınması

Çoruh Havzası Kalkınma Birliği(ÇOKAB) 1. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı.

25 Kasım 2007

Erzurum-Ilıca Karayolu’ndaki Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ÇOKAB, 1. Olağan Genel Kurul toplantısına Vali Celalettin Güvenç, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nihat Akbulut ÇOKAB sınırları içerisindeki Erzurum, Artvin'e bağlı ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Toplantıda konuşan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Atatürk Üniversitesi ile yaptıkları araştırmalarda Oltu ve Sarıkamış civarında değerli taş rezervlerinin bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirlediklerini söyledi. Vali Güvenç sözlerine şöyle devam etti; "Mutlak suretle bu bölgelerin geleceği için ortak çalışma yapılması gerekir. Ancak bunun için birlikte iş yapabilmeliyiz. Ancak maalesef geçmiş yıllar bize Türk insanının modern çağın gerektirdiği birlikte çalışıp ortak akıl üretme konusunda başarısız olduğunu gösterdi."


Kurumların ve kişilerin birlikte iş yapabilmeleri için herkesin üzerine düşen fedakarlığı yapması gerektiğini ifade eden Güvenç, belediye başkanı ve kaymakamlardan da söz konusu birlikte yapacakları görevleri bir ''angarya'' olarak görmemelerini istedi. Güvenç, öncelikle bölgenin avantajlarını ve olumsuzluklarının tespit edileceği bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi; ''Bölgenin her türlü potansiyelini gün yüzüne çıkartmalıyız. Mesela dünyada değerli taşlardan çok önemli bir ekonomi oluşturuluyor. Ancak şu an elimizdeki Oltu Taşı maalesef çok değerli değildir. Atatürk Üniversitesi ile yaptığımız çalışmada Oltu ve Sarıkamış civarında çok değerli taş rezervlerinin bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğunu gördük. Şu anda elimizde yeterli bilimsel bir rapor ve kaynak yok. Birlik olarak size yapılması gereken bir proje. Eğer düşünüldüğü gibi bölgede değerli taş rezervleri varsa sadece Çoruh Havzası Kalkınma Birliği değil bölge ihya olur.''


Konuşmaların ardından toplantıda ÇOKAB Başkanı ve encümenleri de belirlendi. 126 delegeden 64'ünün katıldığı seçimde oylama sonucu Erzurum Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek 2 yıllığına başkan seçildi. Encümen üyeliğine ise Yusufeli Belediye Başkanı Yusuf Sağlam, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, Bağbaşı Belediye Başkanı Karabey Eroğlu, Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat ve Paşalı Belediye Belediye Başkanı Yusuf Gökçe getirildi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2008 Salı 12:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?