17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

1 saatte 300 poşet çöp topladılar

Bartın'da üniversite öğrencileri tarafından yapılan sahil temizliğinde 1 saatte 300 poşet çöp toplandı. Sahil temizliği sırasında tıbbi atıkların yoğunluğu gözlenirken, sahilde bulunan biber turşusu dikkat çekti.

Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Bartın Kent Konseyi Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi ile Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye kolu tarafından ortaklaşa organize edilen "Kirletmek kirlenmektir" konulu çevre çalışması kapsamında sahil temizliği gerçekleştirildi.

Bartın Merkeze bağlı Kızılkum sahilinde yapılan "Kirletmek kirlenmektir" konulu farkındalık çalışmasına Bartın Kent Konseyi Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi Başkanı Öğretim Görevlisi Mustafa Artar, Düzenleme Kurulu Üyeleri Eyüp Gürçay, İsmail Yıldız, Meltem Önder, Serkan Çetin ve Yahya Kemal Mazlum, Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Bartın Kent Konseyi Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi ile Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye kolu katıldı.

Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri, Bartın Kent Konseyi Planlama ve Tasarım Meclisi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bartın Öğrenci Üye Kolu Bartın PMO-Genç adına açıklama yapan Meltem Önder, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki çevre kirliliğine dikkat çekmek için sahil temizliği yaptıklarını ifade etti.

Önder, "Batı Karadeniz havzasının en yüksek yerleşiminden kıyıdaki yerleşimlere değin bugün ayak bastığımız sahile ulaşan atıkları toplayamayacağımızı biliyoruz. Bu kirlilik sadece Bartın'ın, bu kirlilik sadece Kızılkum'un değildir. Bu kirliliğin sorumlusu Tuna, Dinyeper Nehirleri boyunca yaşayan Macaristanlı, Bulgaristanlı, Ukraynalıdır aynı zamanda. Anayasanın 56. maddesinde, 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' denilmiştir. Bizler bugün burada vatandaşlık ödevimizi yerine getirebilmek için toplandık.

Ülkemiz Batı Karadeniz kıyıları sahip olduğu nadir ekosistemler, kıyı kumulları ve bitki örtüsü ile eşsiz peyzaj özellikleri göstermektedir. Küresel ısınmanın gün be gün daha çok anıldığı günümüz Türkiye'sinde Karadeniz kıyıları turizmde önem arz etmektedir. Biz Peyzaj Mimarı adayı öğrenciler, enerjinin etkin kullanımının, yenilenebilir enerji kaynaklarından büyük ölçüde yararlanmakla olabileceği düşüncesiyle, Fırtına'da barajlarla doğal yaşamın katline, Kazdağları'nda siyanür ile halk sağlığının tehdit edilmesine, Amasra'da Termik Santral ile tarihsel mirasın yok olmasına Kızılkum'dan bir kez daha 'hayır' diyoruz.

Sorunun çözümünün havza boyutunda kararlı bir bilinçlendirme çalışmasında yattığının farkındayız. Burada başlayan küçük adımın Bartın halkının yaz aylarında kullandığı benzer sahillerimiz için ne denli önemli olduğunu ilerleyen yıllarda göreceğiz. Kirletmek kirlenmektir. Temiz kalmak, sağlıklı yaşam ve Karadeniz'in geleceği bizim ellerimizde" dedi.

Bartın Valiliği, Bartın Belediyesi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ve Eskiz Cafe'nin katkılarıyla yapılan sahil temizliğine katılan 120 öğrenci 1 saatte 300 poşet çöp topladı. Sahilde tıbbi atıkların olması öğrencilerin tepkisini çekti. Öğrenciler, "Kirlenmeyi yok etmek için bu çalışmada bulunmamız güzel ve örnek oldu. İlerideki çalışmalara yardımcı olur ve bu tür çalışmalar sürekli hale gelir. Sahilde yaptığımız çalışmada ortaya çıkan manzara gerçekten tüyler ürpertici. Tıbbi atıkları görünce insan denize girmeye çekinir hale geliyor. Bu duruma son vermek gerekir. Herkes üzerine düşen çevre görevini yerine getirmelidir" dedi.

Bartın Kent Konseyi Kentsel Planlama ve Tasarım Meclisi Başkanı Öğretim Görevlisi Mustafa Artar, "Çok daha farklı yapılaşmalarla ve Karadeniz'e gelmesi planlanan otoyollarla da çevremiz kirleniyor. Bizim bugün burada attığımız küçük adım. İyi örnek olmayı umut ediyoruz. Bu kirlilik sadece Bartın'ın değil, Zonguldak ve Filyos'un da kara kökenli kirlilikleri ırmaklar ile denize sonra sahile vurmasıyla çevre kirleniyor. Zaten biz Peyzaj Mimarları olarak kıyı alanlarımıza özellikli planlamalar yapıyoruz.
Kızılkum ve çevresi de öğrencilerimizin proje dersi kapsamında bir çalışma alanıdır. Bu alanlar iyi planlanır ve doğru kullanılırsa, bugün burada gördüğümüz kirlilik ileride kısmen kaybolmuş olacaktır" diye konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren sahil temizliği sırasında sahilde tıbbi atıklardan oto parçalarına, plastik malzemelerden cam şişelere kadar bir çok değişik çöp örneğine rastlandı. Sahil temizliği sonrasında öğrenciler tarafından sahilden çıkartılan ilginç çöpler sergilendi. Sergileme sonrasında ise düzenleme kurulu ve basın mensupları tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda biber turşusu birinci, içi şırınga gibi tıbbi atıklarla dolu pet ikinci, kan temizlemede kullanılan malzeme üçüncü olurken, yarısı içilmiş şarap şişesi ise mansiyon ödülüne layık görüldü. Yarışma sonrasında öğrencilere ve sahil temizliğine katılanlara katılım belgesi verildi.

Öğrenciler sahil temizliğinin yorgunluğunu toplu fotoğraf çektirdikten sonra Trabzon Kol Bastı oyunu ile üzerlerinden attı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 17:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa şahin IP: 78.161.47.xxx Tarih : 28.12.2008 13:12:31

Ne diyebilirim ki... Bu çöpler bizim aynamız... Tıbbi atıklar,sanırım, nüfus planlamamıza bir katkı; ya da ilaç- kimya endüstrisine daha çok üretim olanağı vs... Mustafa Hocam(Artar) üzmeyin bizi n'lur... Şu üçgünlük dünyada kendi mecramızda yaşayıp gidiyoruz işte... Sonun da nasıl olsa ölmeyecekmiyiz!.. Yerim dar, oynayamıyorum... Mustafa Şahin