17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

12 kadın baba maaşı için boşandı

Bartın'da, 12 kadın babalarının emekli maaşlarını alabilmek için eşlerinden boşandı.


Almanya'da maden ocaklarında çalışarak emekli olan Mehmet Mert (66), memleketine döndüğünde 12 çiftin anlaşmalı olarak boşanıp aynı evde yaşadığını ve eşlerinin ölen babalarının maaşlarını aldığını öğrendi. Bunun üzerine gurbetçi Mehmet Mert, 12 çifti şikayet etti.


Bartın'ın Ulus İlçesi Kumluca beldesi Konutlu köyünden 12 kadın ekonomik kriz çıkınca babalarının emekli maaşlarını almak için kocalarından kağıt üzerinde boşandı. Köylülerin şikayeti üzerine haklarında dava açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Bartın'dan yapılan bir başvuru krizin faturasını ortaya koydu. Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı 140 haneli Konuklu köyünde 12 kadının, babalarının emekli maaşlarını alabilmek için eşlerinden boşandığı iddia edildi.
Boşanmalardan kaygılanan Mehmet Mert, Meclis'e başvurdu. Çiftler "dolandırıcılık" suçundan mahkemeye çıktı.


TBMM'ye başvuran Mehmet Mert'in iddiasına göre, köyde 12 çift anlaşmalı bir şekilde boşandı. Kadınlar kocalarından boşanır boşanmaz da yeni kimlikleri ve mahkeme kararıyla SSK ve Emekli Sandığı'na başvurdu. Ölen babalarının evlenmeden önce aldıkları dul ve yetim maaşını yeniden alma talebinde bulundular. Ancak bu kadınlar, kocaları ve çocuklarıyla beraber yaşamaya devam etti. Kendilerine maaş bağlanan kadınlar ekonomik kriz nedeniyle böyle bir şey yaptıklarını anlatsalar da köylünün kaygılarını dindiremedi. Boşanma olaylarından kaygılanan bir köylü, çareyi TBMM'ye başvurmakta buldu. Eşlerinden boşanan kadınları isim, isim TBMM'ye şikayet etti. TBMM de Adalet Bakanlığı'na başvurdu.


Mert, yaptığı açıklamada, devletimize olan soygunları önlemek için Başbakanlığa, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü ve TBMM'ye başvurduğunu söyledi. Devlet büyüklerinden gereğinin yapılmasını talep eden Mert, "Benim ve emeklilerin haklarını gasp ediyorlar. Böyle bir şey nasıl olur?" dedi.


Gurbetçi Mehmet Mert, Sosyal Güvenlik Yasası'nın 'eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesiliyor. Bu kişilere ödenen maaşlar da geri alınıyor. Ayrıca bu kişiler dolandırıcılık suçundan da yargılanıyor" şeklinde olduğunu belirterek gereğinin yapılması gerektiğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 15:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?