22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

25 gündür çadırda yaşıyorlar

Uzun süre yağmur yağışı olan Bartın'da, yağmur sularının oluşturduğu sel afetinde evleri yıkılan 8 kişilik İpbüken ailesi, 25 gündür çadırda yaşıyor. 2'si özürlü toplam 6 çocuğu olan İpbüken çiftinin, Bartın Güzel Sanatlar Lisesini kazanan kızları maddi imkansızlıklar sebebiyle okula gidemeyecek. Aile yardım bekliyor.

Bartın merkeze bağlı Tabanözü köyünde yaşayan 8 kişilik İpbüken ailesi yaklaşık 25 gündür çadırda yaşıyor. Yağmur yağışı sebebiyle evleri yıkılan Mustafa (41) ve Dudu İpbüken (43) çiftti 2'si özürlü toplam 6 çocuğu ile birlikte evlerinin bahçesine ağaçlardan yaptıkları direkler ve üzerine koydukları brandadan oluşturdukları çadırda yaşıyor. Elektrik ve su gibi ihtiyaçlarını da karşılayamayan aile tam bir dram yaşıyor. Özürlü olduğu için devlet tarafından Bartın'daki bir tekstil fabrikasına işe sokulan

Mustafa İpbüken, fabrika yönetimi tarafından işten çıkartılınca aile zor günler yaşamaya başladı. Evleri yıkılan ve evlerini maaşı ile borçlanarak taksitle yaptırmayı düşünen Mustafa İpbüken, işten çıkartılması sonucu yıkılan evlerini tamir ettiremiyor. Mustafa İpbüken, "Evim yıkılıyordu. Çatı çöktü. Çatıyı söktüm yaptırıyordum. İşten atıldım onun için yaptıramıyorum. Hiçbir yerden yardım almadım. Muhtarımız aracı olursa devletten yardım bekliyoruz. 8 kişi yaşıyoruz. 2 çocuğum özürlü. Çaresiz kaldım. Kendim de özürlüyüm. Bacağım da sakat. Zonguldak'ta hastaneye gittim. 90 gün ayağa kalkma dediler. Ancak çaresizim. Evim yok" dedi.


GÜZEL SANATLAR LİSESİNİ KAZANDI, ANCAK OKULA GİDEMEYECEK"

25 gündür çadırda yaşayan İpbüken ailesinin dramı kendilerini anlattıkça ortaya çıktı. 2 özürlü çocuğun yanı sıra ailenin 14 yaşındaki kızı da babasının işten çıkartılması sonucu ayrı bir dram yaşıyor. Gamzeleri ile etrafına ışık saçan, öğretmenlerinin "Prenses" diye çağırdığı 14 yaşındaki Tülay İpbüken, gözyaşlarına boğularak adeta kaderine ağlıyor. 6 çocuklu ailenin ikinci büyük çocuğu olan Tülay, Akçalı İlköğretim Okulundan mezun oldu. SBS sınavında köy okulunda eğitim görmesine rağmen büyük bir başarı

göstererek, Bartın'da ailelerin çocuklarını göndermek için çaba gösterdiği Güzel Sanatlar Lisesi'ne gitmeye hak kazandı. Ancak asgari ücretle çalışan babasının işten çıkartılmasının ardından, Tülay'ın elde ettiği hakkı elinden gidiyor. Maddi durumları iyi olmayan ve 25 gündür çadırda yaşayan Tülay, gözyaşları arasında derdini anlatmaya çalışıyor. Gururu ve azmi onun bu çaresizliği karşısında güçsüz kalıyor. Öğretmenlerinin başarı gördüğü ve gelecek vaat eden bir öğrenci olan Tülay İpbüken, "Babamı işten çıkarttılar. Orta okul mezunuyum. Bu sene liseyi okuyamayacağım. Derslerim iyiydi. Sınavı da kazandım. Güzel Sanatlar Lisesini kazandım. Ama okuyamayacağım. Öğretmenlerim de okumamı istiyordu ama okuyamayacağım. Resim öğretmeni olmayı istiyordum" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Ailenin 8 yaşındaki çocuğu Soner İpbüken de birileri yardımcı olmazsa bu yıl gideceği 3.sınıfı okuyamayacak. Soner, "Babamı işten çıkartılar. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devletten yardım istiyoruz. Eğer babama yardım edilemezse 3. sınıfa gidemeyeceğim" dedi.

Ailenin hanımı Dudu İpbüken ise "25 gündür dışarıda çadırda yaşıyoruz. Evimiz yağmurda göçtü. Kendimizden fazla özürlü çocuklarımızı düşünüyoruz. Eşim sigortalıydı. Onun için yardım alamıyorduk. Eşimi işten çıkarttılar. Markete borcumuz var. Her gün arıyorlar. Borcumuzu veremiyoruz. Perişan haldeyiz" dedi. Tabanözü Köyü Muhtarı Ahmet Karabaş, "Mustafa ipbüken işten çıkartılar. Bize müracaat etti. Evi ve kendisi zor durumda. Yardım talebinde bulunacağız. İnşallah bir sonuç alacağız" dedi. Çadırda yaşayan 8 kişilik İpbüken ailesi, devletten ve hayır sever vatandaşlardan yardım bekliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 18:41:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?