17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

6 gram tuzdan fazlası zarar!

GÜNDE 6 GRAM TUZDAN FAZLASI ZARARLI

Uzmanlar, bilinçsiz tuz tüketiminin hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan bir unsur olduğu konusunda uyardı. Uzmanlar, 1 kişinin günde 6 gramın üzerinde tuz tüketmemesi gerektiğini açıkladı.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, Bartın'da 8 bin 673 hipertansiyon hastasının olduğunu ve tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Nacaroğlu, "Hipertansiyonla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden (7.1 milyon ölüm) sorumlu olduğu bilinmektedir. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. İlimiz kayıtlarında 8 bin 673 hipertansiyon hastası vardır. Ülkemizde her 3 kişiden 1'inin daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmediği, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden 1'inde hipertansiyon olduğu, hipertansif bireylerin sadece yüzde 40'ı kan basıncı yüksekliğinin farkında olduğu ve yalnızca yüzde 31'inin antihipertansif tedavi aldığı göz önünde bulundurulduğunda bu sayının daha da yüksek olduğu bilinmektedir. Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketimi de ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır. Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs 'Dünya Hipertansiyon Günü' olarak ilan edilmiştir. Müdürlüğümüz Kronik Hastalıklar Birimi'nce; hipertansiyonun oluşturduğu sorunlara dikkat çekmek, toplumun hipertansiyon konusunda bilinç düzeyinin arttırılması, hipertansiyonu önleme, teşhis ve tedavi konusunda halkın bilgilendirilmesi, kan basıncı kontrol oranlarının arttırılması amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda stant açıldı. Stantta vatandaşımızın tansiyonu ölçüldü, hipertansiyonla ilgili broşürler dağıtıldı, tansiyonu yüksek olan vatandaşlarımıza tansiyon takip çizelgesi düzenlenerek aile hekimlerine yönlendirildi" dedi.

Bartın'da açılan stantlarda 150 vatandaşın tansiyonu ölçüldü. Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Amacımız, hipertansiyonla ilgili yapılan çalışmalarla, hipertansiyon hastası olduğunu bilmeden hayatlarını sürdüren bireylerin hipertansiyon hastası olduklarının farkına varmalarını sağlamak, bireyleri hipertansiyondan ve neden olduğu komplikasyonlardan korumak, tansiyonlarını kontrol altında tutmalarını sağlamak, sağlıklı bireylerde de hipertansiyonun oluşumunu engellemektir" dedi.

GÜNDE 6 GRAM TUZDAN FAZLASI ZARARLI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2010 Cuma 14:18:05
Güncelleme :28 Mayıs 2010 Cuma 16:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?