17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Acemi kasaplara kurbana hazır

Kurban Bayramı öncesinde acemi kasap ve hayvan kesim elemanları eğitime alındı. 40 kursiyer hayvan kesimi, temizlenmesi ve hijyen kurallarını öğrendi.


Bartın Halk Eğitim Merkezi tarafından Bartın Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa Büyük-Küçükbaş Hayvan Kesim Elemanı Yetiştirme Kursu açıldı. İki haftada 40 saatten oluşan kursta Veteriner Hekim Ahmet Kerem Lü ve kasaplar Burhan Kaman, Mehmet Börek ve Özdemir Şengün kursiyerlere 'hayvan kesimi, hayvanların temizlenmesi, sağlıklı ortamların oluşturulması, hayvana eziyet edilmemesi, dikkatli hayvan kesimi ve hayvan kesimi sonrasında hijyen' konularında bilgi verdi. Kursa katılan 40 kursiyer Bartın Belediyesi
Mezbahanesi'nde canlı hayvan kesimini gerçekleştirdi.
Bartın Belediyesi Mezbahane Müdürü Atilla Açıkgöz, kurban kesiminin teknik açıdan önemli olduğunu, kurban kesimi sırasında ve sonrasında en önemli unsurun hijyen olduğunu ifade etti. Bartın Mezbahane Müdürü Atilla Açıkgöz, Halk Eğitim Merkezi'nin düzenlediği kurban kursuna katıldıklarını belirterek "Kursumuz başarılı geçti. Kurban kesimlerinin daha sağlıklı ve hijyenik olması açısından yararlı buluyoruz. Eğitime katılım yoğun oldu. Bizlerde elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olduk. Kurban kesimleri teknik açıdan özellik arz ediyor. Hem kesim hem de kesimden sonra daha düzenli ve hijyenik şartların olması açısından önem taşımaktadır. Bu konularla ilgili elimizden geleni yaptık" dedi.


Kursa katılan acemi kasaplar ise kurban kesim kursunun faydalı geçtiğini söyledi. Kursiyerlerden Cengiz Kocaağaç, kurban kesme kursuna katıldığını belirterek "Kursun amacı, bizim güzel bir şekilde kurbanları kesmeyi öğretmek. Buraya gelerek kurbanı nasıl keseceğimizi, kurbanı nasıl temizleyeceğimizi öğreniyoruz" dedi.
Kursiyerlerden Erdinç Özcan da kursa arkadaşlarıyla birlikte katıldıklarını belirterek "Başarılı şekilde devam ediyoruz. Yararını gördük. Kurban keserken nasıl keseceğimizi, sağlıklı ve hijyenli şekilde kesmeyi öğreniyoruz. Derisini soymayı anlatıyorlar. Bunları öğrendik" diye konuştu. Kursiyerlerden Alkan Çeliktaş da, nasıl havyan kesileceğini öğrendiğini belirterek "Kurban kesilmesi hususunda bilgi alıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Bartın'da acemi ve niteliksiz elemanlara kurban kesimleri öğretmek ve halktan gelen talep doğrultusunda böyle bir kurs açtıklarını belirten Bartın Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ali Ulus, amaçlarının nitelikli kurban kesim elemanları yetiştirmek olduğunu söyledi. Ulus, nitelikli insan sayısını artırmak amacıyla köyler ve çevremizde kurban kesimi elemanı yetiştirmek için Bartın Belediyesi ile ortaklaşa kurs açtıklarını belirterek "Hayvana eziyet etmeden, hijyen şartları ile hayvan kesimini öğrettik" dedi.


Kurban Bayramı öncesinde açılan Büyük-Küçükbaş Hayvan Kesim Elemanları Kursuna katılan acemi kasaplara sertifika verilecek. Acemi kasaplar Kurban Bayramı sırasında hayvan keseceklerini ve kendilerini yaralamayacaklarını da söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 13:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?