18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Almanlar, Kitap Fuarı için geldi

Bartın Belediyesi 12. Kitap Fuarı kapsamında Türkiye'ye gelen Alman gazeteci, eğitmen, doktor ve yazarlar Türkiye ve Almanya arasındaki kültürel birleşim ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.


Almanya'nın Frankfurt ve Lünen kentlerinden gelen Alman eğitmen, gazeteci, yazar ve doktorlar, Bartın Belediyesi tarafından bu yıl 12.'si gerçekleştirilen Kitap Fuarı'na katıldı. Bartın Belediyesi'nin davetlisi olarak Bartın'a gelen Almanlar, Türk insanının yaşam tarzının batılı ülkelere göre daha ileride olduğu görüşünde birleşti.


Alman Eğitmen Sigrid Fishers, Türkiye ve Almanya'nın kültürel ilişkilerinin üst düzeyde olduğunu ve bundan sonra iki ülkenin ortak çalışmalara imza atması gerektiğini söyledi. Fishers, Türkiye ve Bartın'ın çok güzel olduğunu belirterek "Kültürel ve sanatsal etkinliklere sahip olan Bartın'da olmaktan son derece memnunum. İki ülke bu ilişkileri daha da geliştirerek ortak çalışmalara imza atmalıdır" dedi.


Gazeteci Yazar Marion Wedegartner ise Bartın ile Almanya'nın Lünen kentinin kardeş şehir olma yolunda geç kaldığını, mutlaka bu projenin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Almanya'da birçok Türk yaşadığını anlatan Wedegartner, şöyle konuştu: "Aynı kentleri paylaşıyoruz. Bu kentlerin kardeş olabilmesi için Lünen ve Bartın'ın elinde bir fırsat var. İki ülkeyi kardeş yapmak için geç kalındı. En kısa sürede bu proje hayata geçirilmeli, iki ülkenin kültür, sanat ve yaşam anlayışları birbirlerine
anlatılmalıdır."


Kitap Fuarı etkinliklerinde Belediye Cep Sineması'nda "Uluslararası Edebiyat ve Kültürel Etkileşimler" isimli söyleşi gerçekleştiren Dr. Monika Carbe, Türkiye'nin Osmanlı döneminden bu yana olan gelişimini ve edebiyatçılarını değerlendirdi. Dr. Carbe, 1988 yılından itibaren Türkçe öğrenmeye başladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "O zaman düşündüm ki, edebiyatçı olarak, Türk Edebiyatı çevirmek istiyorum. Sait Faik Abasıyanık'tan 3 kitabı öğretmen ile birlikte çevirdik. Türkçe'den Almanca'ya kitaplar çevirdik. Zaman zaman da Nazım Hikmet'ten şiirler çeviriyorum. Çok mutlu oldum. Bugün düşündüm bu mümkün değil, bir rüya gibi. Bir rüya görüyorum. Bugün Frankfurt'tan geldim İstanbul'a Ankara'ya. Bartın Belediyesine. Kitaplara biraz baktım. Çok iyi yaptınız."


Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel söyleşi sonrasında Dr. Monica Carbe ve Türkçe çevirmene Bartın yöresine has tel kırma işlemeli şal hediye etti.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 17:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?