17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Amme alacakları konusunda uyarı

Bartın Defterdarlığı, 6183 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesinde düzenlenen tecil ve taksitlendirme müessesesinden, zor durumda olan borçluların yararlanarak borçlanın ödemelerine imkan tanımak ve amme alacaklarının bin an önce Hazineye intikalini sağlamak" amacıyla 4 No'lu Tahsilat Genel Tebliği yayınlandığını açıkladı.


Bartın Defterdarlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 6183 sayısı tahsilat tebliğine göre borçluların ödemelerine imkan sağlandığını açıkladı. Bartın Defterdarı Saim Çırıka, "İki Tebliğ kapsamında tecil edilebilecek alacaklar. 1 Eylül 2008 tarihi itibarisin vadesi geldiği halde bu Tebliğin yayımı tarihine kadar ödenmemiş olan ve devlete ait olup Bakanlığımıza bağlı vergi dairelerince takip ve tahsil edilen. 2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi hariç, tüm amme alacaklarıdır.

Bu Tebliğ şartları ile belirlenen tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için mükelleflerin 28 Kasım 2008 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine yazılı olarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekmekledir. Bu Tebliğ ile mükelleflere borçların ödemede ilk taksit Aralık 2008 ayından başlamak ve eşil taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanınmıştır. Tecil edilen bu borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacaktır.

Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar I bu tarih hariç) geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecektir. Bu Tebliğ kapsamında tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerin tecil talepleri alacağın tutarına bakılmaksızın vergi daireleri tarafından değerlendirilerek, bu tebliğde yapılan açıklamalara göre sonuçlandırılacaktır. Bu Tebliğ kapsamında tecil edilen borçlar için mükelleflere, ödenecek taksit tutarlarını, tecil faiz tutarlarını ve taksitlerin vade tarihlerini gösteren yazı tebliğ edilecektir. Ayrıca, tebliğ edilen yazıda tecil edilen borçların tecil şartlarına uygun ödenmemesi halinde, tecil şartlarının ihlal edilmiş olacağı ve amme alacağının cebren takip ve tahsil edileceği hususuna yer verilecektir" dedi.


Bartın Defterdarı Saim Çırıka, borçları daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödemekle olan mükelleflerin, bu tebliğden, verilecek tecil süresi için yararlanmak istemeleri halinde, bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile başvurularını yapmaları gerektiğini,bu durumda kendilerine verilebilecek azami sürenin ilk müracaat tarihinden itibaren 36 ayı geçmemesi gerektiği ve bu tebliğde belirtilen 18 aylık taksit süresini de aşmaması gerektiğini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 19:19:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?