17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Araç muayene istasyonu açıldı

T.C Ulaştırma Bakanlığı denetimi altında faaliyet gösterecek, Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK'ün uluslararası standartlarda araç muayene hizmeti veren istasyonlar zincirinin yeni halkası, Bartın'da hizmet vermeye başlayacak.

İlk TÜVTURK Araç Muayene İstasyonu'nun Elazığ'da açılmasının ardından faaliyetlerine hızla devam ettiklerini söyleyen yetkililer, Türkiye genelinde 75 ilde 179 sabit araç muayene istasyonu sayısına ulaştıklarının altını çizdiler.

Yetkililer ayrıca, "Modern araç muayene istasyonları zincirinin yeni halkalarını Bartın'da hizmete açıyoruz. Fren tertibatından direksiyon sistemine ve hatta süspansiyon sistemine kadar bir çok noktayı kontrol ediyoruz. Şasi, motor, plaka ve görüntü kontrolünü daha ileriye taşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Araçların periyodik muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 34. maddesi gereği araçların trafik güvenliği için gerekli olan teknik kontrollerini kapsıyor ve T.C. Ulaştırma Bakanlığı denetiminde TÜVTURK tarafından gerçekleştiriyor.

GÜNDE 50 ARACA MUAYENE HİZMETİ VERİLECEK

TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları'nda Cumartesi günü de dahil olmak üzere haftanın 6 günü 08.30 ile 16.30 saatleri arasında araç kabulü gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, Bartın'da günde yaklaşık 50 adet araca muayene hizmeti verilebileceğini belirtti. Bartın'daki bir sabit istasyona ek olarak bir gezici araç muayene istasyonunun da hizmete gireceğini ve bu istasyonun Amasra, Kurucaşile, Ulus gibi çevre ilçelere hizmet götüreceğini açıkladı.

TÜVTURK'ün trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamasının en önemli nokta olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Türkiye'de trafikte seyreden sağlıklı araç sayısının az olmasının trafik kazalarına yol açtığını görüyoruz. TÜVTURK'ün uluslararası standartlarda araç muayenesi ile trafik ve araç güvenliğinin artmasını ve böylece kusurlu araçlardan dolayı oluşan trafik kazalarını minimize etmeyi hedefliyoruz" diyerek trafik ve araç güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Türkiye'de bugüne kadar yapılmış özelleştirme operasyonları içinde devlet ile işbirliğinin en yoğun yaşandığı projenin araç muayene istasyonlarının yenilenmesi projesi olduğu, TÜVTURK araç muayene istasyonlarının her birinin T.C. Ulaştırma Bakanlığı'ndan geçici işletme belgesi alarak faaliyetlerine başlayacağı ve bir yıl içerisinde yetkili kuruluş tarafından TS17020 standardına göre akredite edileceği özellikle vurgulandı.

T.C. Ulaştırma Bakanlığı denetimlerinin 20 yıl boyunca devam edeceği, akreditasyonların da belirli dönemlerde yenileneceği ifade edildi. Araç muayenelerinden eskiden olduğu kanun ile belirlenen ücretler alınacak, ancak araç muayene ücretleri muayene istasyonlarında tahsil edilecek.

TÜVTURK'te araç muayenesi, elle tutulabilen gözle görülebilen ve ulaşılabilen aksamların muayene edilmesiyle gerçekleşir. Kapalı kutular içinde veya kaplamalar altında ulaşılamayan aksamlar kontrol edilmez. Gerekirse bu aksamların fonksiyon kontrolü yapılır.

Fren Tertibatı, Direksiyon Sistemi, Görüş Şartları, Aydınlatma Sistemi, Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi, Şase ve Şase Bağlantı Parçaları, Gürültü Kirliliği kontrolleri yapılıyor. Araç muayenesi öncesinde tüm araçlar için, Ruhsat, Fenni Muayene İzin Belgesi, Trafik Sigortası, Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi, LPG veya CNG takılı araçlar için, Gaz Sızdırmazlık Raporu, Tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak da yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplarının olması gerekiyor.

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2008 Çarşamba 13:13:20
Güncelleme :31 Aralık 2008 Çarşamba 13:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?