17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Avrupa'nın böğürtleni Bartın'dan

AVRUPA'NIN BÖĞÜRTLEN İHTİYACI BARTIN'DAN

Bartın'da Tarım il Müdürlüğünün destekleri ile başlatılan "Organik Tarım" sayesinde alternatif ürün olarak kullanılan böğürtlen, şimdi Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından bedelsiz tüplü böğürtlen fidanı dağıtıldı. Daha sonra dağıtılan tohumların üretime geçmesiyle birlikte Sertifikasyon süreci aşıldı. Yaklaşık 150 bin liraya gerçekleşecek olan proje 3 yıl sürecek. Organik tarım çiftçiye geleneksel ürün dışında para kazanacağı ürün haline gelecek.

Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "2009 yılı 10,5 dönüm arazi ahududu ve böğürtlen Ulus Hoca Köyü'nde yapıldı. Bedelsiz tüplü fidan dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılandı. Sertifikasyon süreci aşıldı. Daha da artacak. 2010 yılı Ağa Köy'de uygun arazi etüdü yapılıyor. 24 çiftçiye dağıtıldı. Toplam 19 dönüm arazi üzerinde uygulanan proje, gelecek yıl aktif verim çağına gelecek ve dönüm başına organik olan 1,5 ton organik olmayanlarda 1,5 - 2 ton üretim bekleniyor. Avrupa'ya 15 kalemde ihracat var. Reçel ve marmelat yönünü değerlendirmek amaçlanıyor. Ulus'ta öncelikle altyapı oluşturulacak. Ambalaj işleyecek, paketleme tesisi kurulması isteniyor. Üzümsü meyveleri isteyen fabrikalar var" dedi.

Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, organik altyapıyı oluşturmak istediklerini, organik keten tohumu üretimi için çok talep geldiğini, tohum arandığını ve Türkiye'de keten tohumunu bulmanın kolay olmadığını da ifade etti.

AVRUPA'NIN BÖĞÜRTLEN İHTİYACI BARTIN'DAN
İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2010 Pazartesi 10:40:01
Güncelleme :20 Eylül 2010 Pazartesi 10:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?