15
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

'B Projesi'yle yılda 200 milyon dolar tasarruf

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile HEMA Endüstri A.Ş. arasında Amasra-B Projesi rödevanslı sahaları ile Amasra-B sahasının eksi 400-1200 metre kodları arasında 350 milyon ton taşkömürü rezervi çıkarma sözleşmesinin imzalanmasının ardından, HEMA Şirketi’nin yöneticileri Bartın’da valilik, belediye ve TSO’da bilgilendirme ziyaretlerinde bulundu.

HEMA Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Yılmaz ve şirketin enerji danışmanı TTK eski Genel Müdürü Zekai Akcan, Bartın Valisi Ali Güngör, Belediye Başkan Vekili Ahmet Altıntel ile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kemik ile bir araya geldi.

Bartın’ın Amasra İlçesi’nde bulunan kömürün çıkarılarak ekonomiye kazandırılması için TTK ile 20 milyar dolarlık anlaşma imzalayan HEMA Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Yılmaz, her yıl ithal edilen kömürden 3 milyon tonluk kısmın Türkiye’de üretileceğini söyleyerek, böylece yılda 200 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Dünyada enerji kaynaklarının hızla tükendiğini, petrolün 40, doğal gazın yaklaşık 50 yılda biteceğini, kömürün ise 250 yıl daha ömrünün devam edeceğini belirten Yılmaz, "Bu, bölgemiz için büyük bir nimettir ve bunu iyi değerlendirmeliyiz. İlk yıllarda 2.5 milyon ton, ilerleyen yıllarda 3.5 milyon ton kömür çıkartmayı hedefliyoruz. Amasra’da kömür, işlenmek üzere bizi bekliyor. Üreteceğimiz kömürü nasıl daha karlı ve verimli değerlendirebiliriz noktasında hesaplarımızı tam kesinleştirmedik. Ülkemizde her türlü maden var. Ama Amasra’da kömür rezervi, ülkede 250 yıllık geleceği olan bir havzaya sahip. Bunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu proje sayesinde ülkemize yılda 200 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlanacaktır" dedi.

HEMA Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Yılmaz ayrıca, gerçekleştirecekleri yatırımın ileride termik santrale dönüştürülmesi durumunda ise mutlaka Bartın halkına danışacaklarını söyledi.

Yılmaz, "Bu konuda mutlaka Bartınlılar’ın görüşlerine başvuracağız. Çanakkale Çan’da devlet eliyle kurulan santral, son dönemlerde kurulan santraller arasında en iyisi. Amasra’da da böyle bir santral kurulabilir. Bacasız ve akışkan yataklı olarak kurulan Çan Santrali, 5 aydır deneme üretiminde. Amasra kömürü kalorisi 4 binle en yüksek, kükürt oranı ise binde 8 ile en az bir kömürdür. Çan’da başarılı olan bu santral burada bu kömürle ve ileri teknolojiyle daha da başarılı olur. Ancak daha kesinleşmiş bir düşüncemiz yok. Bir takım üretim ve maliyet hesapları var. Bunları değerlendireceğiz. Santral kurulacaksa, bunun kararını yöre halkıyla birlikte alırız. Biz Bartın’a zarar vermeye değil, yarar sağlamaya geliyoruz. Eğer sonucunda santral kurulacaksa da, çevreye ve sağlığa zarar vermeyen son model teknolojiyle işleyen bir santral kurulur" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2005 Cuma 13:57:36
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 17:34:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?