18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

BAKİAD Hindistan'da

Bartın Aktif ve İşadamları Derneği (BAKİAD) tarafından Hindistan ve Nepal'e 10 günlük tanışma ve iş gezisi düzenlendi. İşadamları başta inşaat olmak üzere birçok sektörde incelemelerde bulunarak bilgi aldı. 

Türk işadamlarının yurt dışında kültürel, ekonomik ve sosyal köprüler kurmaları amacıyla düzenlenen geziye Bartın'dan eşleriyle birlikte 10 işadamı katıldı. İşadamları, Hindistan'ın Delhi, Serhent ve Agra şehirleri ile Nepal'in başkenti Kadmandu'yu ziyaret etti. Gezilen ve ziyaret edilen yerlerde inşaat sektörü üzerine görüşme yapan heyet, Hindistan'da inşaat sektöründe ciddi yatırımlara ihtiyaç olduğunu gözlemledi. İşadamları daha sonra başkent Delhi'de tekstil alanlarında görüşme yaptı. 

Ticaret alanında gerçekleştirilen seyahatte işadamları, turistik ve kültürel zenginlikleri de yerinde görmek için Serhent şehrindeki İmam-ı Rabbani külliyesine, Agra kentindeki dünyaca ünlü Taç Mahal'e uğradı. Bartın heyeti, Türk işadamlarının Hindistan'da açtığı Learnium Schooll ve Nepal'deki Meridian International School isimli okulları da ziyaret etti. Türkiye'den 6 bin kilometre uzakta Hintli öğrencilerin İstiklal Marşı'nı okumalarından duygulanan Bartınlı işadamları, dünyayı kucaklayan sevgi okullarında öğrencilere 3 yaşından itibaren İngilizce eğitimi verildiğini öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemedi. Geleceğin bilgi çağı olduğunu anlatan Bartınlı bir işadamı, Hindistan'da eğitim veren Türk eğitim kurumlarının iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük öneme sahip olacağını söyledi. 

Hint Türk Dostluk Derneği'nin kurduğu okullara giden öğrencilerin Türkçe öğrenmelerinin takdire şayan olduğuna değinen BAKİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelikkaya, ayrıca Türk dilinin dünyaya yayılmasında katkısı olan bayan erkek, "eğitim gönüllülerini" tebrik ederek başarılar diledi. 

Bartınlı işadamı Naci Ünal ise Türkçe, olimpiyatlar ve eğitim kalitesinde Türk okullarının dünyanın her yerinde Türkiye'nin gururu olduğunu bizzat gördüğünü söyledi. "Bu okullar yüzümüzün akı, gurur kaynağımız" diyen işadamları, İstiklal Marşını Türkçe söyleyen, Türkçe şarkılar ve şiirler okuyan ve folklor gösterileri sergileyen öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Hindistan'ın ardından dünyanın çatısını oluşturan ve dünyanın en büyük ve en yüksek tepesi Everest tepesini ve sıradağlarının bulunduğu Asya'nın orta güney kısmında Nepal'e geçen Bartınlı işadamları, bu ülkedeki bazı ticaret kuruluşlarında araştırma ve incelemelerde bulundu. 

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelikkaya, gezinin verimli geçtiğini söyledi. Çelikkaya, Bartınlı işadamlarının ülke ekonomisinin kalkınması için ticari arabuluculuk yapma görevi, bu tür geziler, ziyaretler ve hareketliliklerle devam edeceğini belirterek "Ziyaret edilen ülkelerle ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor" dedi. 

BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ise, dernek olarak her yıl yurt dışı gezileri düzenlediklerini bu tür gezilerin çeşitli aralıklarla devam edeceğini bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 11:54:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?