17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Balıkçılar yara sarıyor

Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Amasra'da, balıkçılar yaralarını sarmaya başladı. Karaya oturan tekneler balıkçıların yardımıyla çekilmeye çalışılıyor.

Bartın'ın Amasra ilçesini vuran şiddetli fırtına özellikle balıkçılara zarar verdi. Fırtına sebebiyle ağlarını kaybeden ve tekneleri zarar gören balıkçılar, tekne ve yatlarını diğer balıkçı arkadaşlarının yardımıyla kurtarmaya çalışıyor. 10 gündür batık ve karaya oturan tekne ve yatların kurtarılma çalışmalarının devam ettiği Amasra'da ufak çaplı zarar gören tekne ve yatlar da onarılıyor.

Amasra Gezi Tekneleri Kooperatif Başkanı İslam Çil, Amasra'nın büyük bir felaket atlattığını belirtti. Amasra'nın iki gün fırtınanın etkisi altında kaldığını ancak 1 saatte bu duruma geldiğini belirten İslam Çil, şöyle konuştu: "Bütün limanla ilgili çalışma var. Böyle göründüğü gibi bir barakanın yıkılması gibi bir olay değil. 635 metre uzunluğundaki mendireğin arkasındaki bütün taşlar yerinden oynamış ve bloklar yer değiştirmiş. Hemen hemen, küçük büyük bütün teknelerin hasarı var. Su üstündeki tekne sahipleri dahil teknenin için girerek vidalarını sıkmaları 3 günü bulur."

Amasra Kaymakamlığı, Amasra Belediyesi ve Liman Başkanlığının yardımları ile yaraları sarmaya çalıştıklarını anlatan Çil, şunları söyledi: "80 yaşındaki insanlarımız bile daha önce böyle bir hava görmediklerini söylüyor. Şu an ne kadar hasar varsa 1 saat içinde oldu, 2 saat sürmüş olsaydı çok daha büyük felaket olacaktı. Hiç hasarsız gibi görülen tekneler de bile 3 gün tadilat işi var. Karaya oturan gemilerin tekrar denize girmesi demek 30 milyar lira masraf demek."

Karaya oturan büyük bir gemiyi 10 gündür kurtarmaya çalıştıklarını belirten Çil, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu şekilde büyük bir gemi ile de kurtaramazsak arkadaşlarımız içindeki elektronik aletleri ve motoru sökerek tekneyi hurdaya çıkaracak. Balıkçı arkadaşların çeşitli evrak ve ağları denize gitti. Yaklaşık 40 milyar civarındaki ağlar zarar gördü. Teknelerde zarar tespitleri yapıldı. Valilik Afet Kurulu'ndan yetkililer geldi. Hasar tespiti yaptılar. Şimdi Bakanlıktan gelecek cevabı bekliyoruz"

Amasralı balıkçılar gibi Amasra Belediyesi'ne bağlı ekipler de mendirekte enkaz temizliği yapıyor. Belediye ekipleri yıkılan barakalar ile taşlar, kaya parçaları ve çöpleri temizliyor. Enkaz temizleme ve denizdeki batıkların çıkarılmasının bir ay süreceği belirtiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2012 Salı 19:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?