18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Bartın, Alman gazetesinde

Almanya'da yayınlanan Westfalısche Rundschau Gazetesi'nin Lünen baskısında Bartın Kitap Fuarı hakkında yazı yayınlandı.


13-18 Kasım 2008 tarihlerinde düzenlenen Bartın Belediyesi 12. Kitap Fuarı'na katılan Alman gazeteci Marion Wedegartner imzalı yazı, "Şiirler, Yüzler, Güller ve Balık" ismiyle gazetenin 22 Kasım 2008 tarihli nüshasında yer aldı. Kitap Fuarı'nın yanı sıra Bartın'ın genel yapısına dair gözlemlerin de yer aldığı yazıda, "Bartın'da laikliğe büyük önem veriliyor ve uygulanıyor" cümlesi yer aldı. Bartın'ın Alman gazetesi ve internet sitesinde haber olmasını değerlendiren Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, "Hem gerçekleştirdiğimiz etkinliğin hem de kentimiz ile ilgili gözlemlerin, Alman gazeteci misafirimizin kaleminden yer aldığı bu yazı bizim için çok büyük önem taşıyor. Bartın'ın uluslar arası bir gazetede haberinin yer almasından dolayı memnuniyet duydum" dedi.


Gazeteci Marion Wedegartner'ın, Westfalısche Rundschau Gazetesi'nin Lünen baskısında, "Karadeniz'in küçük şirin şehri Bartın 'Kitaplarla Aydınlığa' sloganıyla, 12. Kitap Fuarını düzenledi, Anadolu'nun tek kitap fuarı ve kendisi ile gurur duyuyor. İlk kez Almanya'dan misafir ağırladı ve aralarında Marion Wedegartner'de bulunuyordu. Bartın Belediyesi 'Kitaplarla Aydınlığa' sloganıyla 12. Kitap Fuarını düzenledi. Bartın derken, - i' nin noktasını yutuyorsunuz ve Alman kelimesi Garten (Gartın) gibi okuyorsunuz. Lünen'in sinema festivaline paralel olarak, Bartın Kitap Fuarı Belediye Başkanı Ahmet Altıntel tarafından açıldı. Fuarın ilk Alman misafirleri, Türkçe-Almanca çevirmeni ve Edebiyat Bilimcisi Dr. Monika Carbe, Sigrid Fischer ve ben Marion Wedegartner gazeteci ve yazar Lünen'den kardeş şehir adayı. Biz eğitim ve kültür alanında konuşmacı, yazar olarak davet edildik ve izliyoruz, seyrediyoruz, şaşıyoruz, tartışıyoruz, soruyoruz ve kutluyoruz.

Ankara havaalanında Bartın Belediyesi'nin aracı ile Necla Orhan bizi karşılıyor. Bizim harikulade refakatçimiz ve tercümanımız, bize 6 gün eşlik ediyor. 30 yıl önce Sigrid Fischer onu kimya laborantlığına eğitti. Necla Orhan 20 yıl önce evlenip memleketi Türkiye'ye döndü. O, memur, eş, anne ve Ankara'da üniversite öğrencisi, azimli ve hayat dolu. Herkes tarafından hayranlıkla karşılanan başarılı bir hayat hikayesi var. Bartın'da karşılaştığımız kadınlar, okular, üniversiteler ve kamusal alandaki türban yasağının kaldırılmasına karşı çıkıyorlar.

Pazardaki başörtülü kadınlar, bunlar sözü geçen kadınlar, sokaktaki başörtülü kadınlar, tek-tük de olsa türbanlı kadınların, açık başlı kadınların içi içe beraberce yaşaması olağan bir durum. Bartın'da laikliğe büyük önem veriliyor ve uygulanıyor" şeklinde yazı yazdı.


Gazeteci Marion Wedegartner'ın, yazısında Bartın'da Kitap Fuarı sırasında yaşananlar da kaleme alındı. Gazeteci Wedegartner, Bartın'ın "modern ve laikliği yakalamış bir şehir olarak" tanıttı.

İha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 15:48:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?