22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Bartın Irmağı perişan halde!

Bartın kent merkezinin üç tarafını saran ve ismini kentten alan Bartın Irmağı, içler acısı bir hale geldi.

Bartın Irmağı, evsel ve sanayi atıklarının dökülmesi sonucu canlıların yaşayamayacağı bir ırmağa dönüştü. Bu arada sanayi kuruluşlarının atıklarını ırmağa dökmesi çevrecilerin tepkilerine sebep oluyor.


Türkiye'nin ender nehirleri arasında yer alan Bartın Irmağı, artık kirli akıyor. Adına türküler yakılan, kenarlarındaki boş arazilerde ailelerin piknik yaptığı, motor ve bisiklet yarışmalarının yapıldığı, çuval yarışı, kaşıkla yumurta taşıma, yoğurt yeme, zıplama ve koşma yarışmalarının yapıldığı Bartın Irmağı, kanalizasyon atıkları sebebiyle eski özelliğini kaybetti.

Kent merkezinden 18 kilometre mesafe ile Karadeniz'in azgın sularıyla buluşan Bartın Irmağı, birçok yerden dökülen kanalizasyon ve sanayikuruluşlarının atıklarıyla kirlendi, ırmak içindeki canlıları yaşayamaz hale getirdi. Her yıl binlerce balık belirlenemeyen sebeplerden dolayı telef oluyor.

Irmak çevresinde yaşayan vatandaşlar da özellikle yaz mevsiminde kanalizasyon atıklarının ortaya çıkarttığı kötü kokular sebebiyle nefes almakta zorlandığını belirtiyor.
29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Bartın'dan aday olan belediye başkan adaylarının üzerinde proje çalışması yaptığı Bartın Irmağı kurtarılmayı bekliyor.

İha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 13:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?