17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Bartın’da 24. yurt gururu

Hayırsever Ceyda Aydede’nin katkılarıyla, “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası çerçevesinde Bartın’da yaptırılan Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu dün törenle açıldı. Törene katılan TBMM Başkanı Toptan, “Bu fotoğrafın önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Milliyet gazetesinin 3.5 yıl önce “Okumayan kız çocuğu kalmasın” sloganıyla başlattığı “Baba Beni Okula Gönder” (BBOG) kampanyası kapsamında yaptırılan kız öğrenci yurtlarından 24’üncüsü Bartın’da hizmete girdi. Hayırsever Ceyda Aydede’nin desteğiyle yaptırılan 200 öğrenci kapasiteli Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yanı sıra Bartın Valisi İsa Küçük, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila, Milliyet yazarı Nail Güreli, kampanya sorumlusu Cahit Tekindor, Aydede, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Konuşmasında terörle mücadelenin değişik boyutları olduğunu, bunlardan birinin de eğitim olduğunu dile getiren Toptan, kız öğrenci yurdunu bu nedenle çok önemsediğini kaydederek şöyle konuştu: “Devletimiz bütün imkânlarıyla, özellikle kız öğrencilerimizin okula devamını sağlamak için yurtlar, yatılı bölge okullarına çok önemli kaynaklar ayırmaktadır. Eğitimde eksiklerimiz var. Bunlardan biri, eğitim süresinin çok kısa oluşu. 180 günlük sürede çocuklarımız adeta boğulurcasına eğitim görmektedir. Avrupa ortalaması 210 gün, Japonya 323 gün. Biz 180 günle rekabet edemeyiz. İşin doğrusu, bu durum herkesin işine geliyor. Öğretmen arkadaşlarımız 2.5, 3 ay tatil yapıyor. Aileler ’okullar kapansın, tatile gidelim’ düşüncesinde. Ama çocuklar eziliyor.

‘Zorunlu eğitim 12 yıl olmalı’
İkincisi de, zorunlu eğitimin en kısa zamanda mutlaka 12 yıla çıkarılmasıdır. Eğitim - öğretim yılının 12 yıla çıkarılması durumunda yeni altyapı gerekir. Bunlardan biri de yurttur. Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu’nun yapımında ortaya çıkan fotoğrafın çok iyi okunması ve gurur duyulması gerekir. Bir tarafta, Bartın’da kırsal kesimde açtığımız ilköğretim okullarında ilköğretimi bitiren ve onunla yetinmeyen, ortaöğretime gitmek isteyen, fakat barınabileceği yer olmadığı için bundan yoksun olan kız çocuklarımız var. Öbür tarafta, İzmir’de ömrünü eğitime veren, belki de ömründe Bartın’ı hiç görmemiş bir muhterem insan, merhum Nedret Keten Hanımefendi var. İmkânlarıyla biriktirdiklerini bir kenara koymuş ve muhterem Ceyda Aydede Hanımefendi’ye vasiyet etmiş. Diğer tarafta, çok alışık olmadığımız, bir medya grubunun sosyal sorumluluğunu öne çıkarması var. Böylesine sorumluluk taşıyan, heyecan duyan, imkânını, kudretini elinin uzanabildiği, uzanamadığı her yere uzatmaya çalışan, bir tarafta öğretmenimiz, bir tarafta Ceyda Hanımefendi, bir tarafta Milliyet gazetesi, Doğan Grubu ve onun değerleri yöneticileri, Bartın’ın bu güzel köşesinde sevgili kızlarımızın daha iyi eğitim almaları, daha çok okumaları, daha rahat okumaları ve dünyadaki emsalleriyle rekabet edebilmeleri için bir araya geliyor.
Bu fotoğrafın önünde saygıyla eğiliyorum. Bu muhteşem bir şey sevgili konuklar. Gerçekten gurur duyulacak bir şey.” 

'Hüzün ve teselli’
Açılışta konuşan Fikret Bila, Türkiye’nin bugünlerde büyük bir hüzün yaşadığını belirterek, “Hain saldırı sonucu şehit olan 15 askerimizin yarattığı hüzün içinde, Bartın’da iki sevinci yaşamamız bizim için küçük bir teselli olarak duruyor. İnanıyorum ki bu yurt gibi Güneydoğu Bölgemizde de yine kampanya çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz okullar ve yurtlar, terörle mücadele sorununun aşılması için en önemli araçlar olacaktır” dedi.

Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu’nun, 23 Nisan 2005’te başlayan kampanyanın hizmete soktuğu 24. kız öğrenci yurdu olduğunu vurgulayan Bila şunları söyledi:
“Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanvekili Hanzade Doğan’ın, Türkiye’nin her köşesinde, özellikle kız çocuklarımızın okullarla buluşturulması için başlattığı bu kampanya, 3.5 yıl gibi kısa bir sürede çığ gibi büyüyüp Türkiye’nin dört bir yanında okullar, öğrenci yurtları olarak filizlenmiş ve boy atmıştır. 300 bin YTL bağışlayan Aydede’ye teşekkürü borç biliyorum. Aynı şekilde, bu projenin tamamlanmasında büyük katkılarını gördüğümüz Vali Küçük’e de şükranlarımızı sunuyorum.”

Milliyet’e teşekkürler
Hayırsever Canan Aydede, eğitimci olan teyzesinin 1.5 yıl önce öldüğünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Teyzem bugün bizimle olsaydı çok mutlu olurdu. Bütün birikimlerini kenarda topladı ve bunların hepsini kendi çocuğu olmadığı için bana vasiyetiyle birlikte eğitime harcanmak üzere bıraktı. Milliyet gazetesine çok teşekkür ediyorum. Bu fırsatı tanıdı ve bu proje gerçekleşti. Böyle bir eseri de Bartınlılara emanet ediyorum.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 11:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?