18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Bartın'da tarla günü düzenlendi

Bartın Tarım il Müdürlüğü tarafından Sipahiler Köyünde tarla günü düzenlendi. Tarım il Müdürü Yusuf Alagöz, tırpanla ot biçerken, kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme hibe programı kapsamında yatırımcılardan proje beklediklerini söyledi.

Bartın merkeze bağlı Sipahiler Köyünde Ahmet Selçuk'a ait tarlada Caramba (tek yıllık yem bitkisi) Tarla Günü düzenlendi. Düzenlenen tarla gününe Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Müdür Yardımcısı Cengiz Karabulak, Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Hüseyin Bilasa, Şube Müdürleri, Tarım danışmanları ile çok sayıda çiftçi katıldı. Bartın'da ilk olarak demonstrasyonu (gösterim) kurularak sorumlu Tarım Danışmanı Hasan Hüseyin Gedik tarafından teknik takip ve kontrolleri yapılan Caramba Tarlasında yetiştiricilere ekim zamanı, ekim derinliği, gübreleme ve yabancı ot kontrolü konularında teknik bilgiler verildi. Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "Sipahiler Köyü Çiftçi Eğitim ve Yayım Faaliyetlerimizde apayrı bir konumu olan köylerimizden birisi. Burada 1997 yılında Bartın'da ilk kez Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve ilk tarla gününü hep birlikte gerçekleştirmiştik. Kaliteli kaba yem üretimi karlı ve rekabet edebilir hayvansal üretimin temelini teşkil etmektedir. Bu bilinçle yetiştiricilerimizle el ele vererek 1994 yılında ilimiz genelinde 101 hektar olan yem bitkileri ekim alanını bugün 15 bin hektarlara Silajlık Mısır üretiminde de 520 bin tona çıkardık. Yakalanan bu başarı önder çiftçilerimizle kurduğumuz diyaloglar, gece gündüz demeden yürüttüğümüz eğitim çalışmalarının semereleridir. Kıymetli yetiştiricilerimiz, hayvancılığın desteklenmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında 13 Haziran 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri olarak işletmesinde 24 aylıktan büyük, 5 baş ve üzeri Kültür ve Kültür Melezi hayvanı olan yetiştiricilerimize yılı içerisinde aynı ırktan tohumlanarak doğan buzağısı olması ve Türk -Vet ile Ön Soy Kütüğü Sistemine kayıtlı damızlık sığırlarına hayvan başına 250 bin YTL nakdi destekleme yapılacaktır. Ayrıca 2 yaşından büyük anaç mandalarda destekleme kapsamında olup manda varlığı başına 250 bin YTL nakdi destekleme yapılacaktır. Hayvancılık desteklemelerinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimizin 01 Temmuz-31 Aralık 2008 tarihleri arasında Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir. Yine tarımsal üretim alanında üründen katma değer kazanmanın yolunu açan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Hibe Programı kapsamında ilimizdeki ve gurbetteki yatırımcılarımızdan projeler bekliyoruz. Köylerine dönerek ara verdikleri üretimlerine devam etmelerinin zamanının geldiğine inanıyorum. Bu duygu ve düşünceler içerisinde düzenlenen tarla günü programında emeği geçen önder çiftçimizi, tarım danışmanımızı tebrik eder, bol ve bereketli bir hasat dönemi dilerim" dedi. 

Daha sonra Sipahiler Köyünde hasat sezonunun startını vermek üzere tırpanı eline alan Tarım il Müdürü Yusuf Alagöz kendisini merakla izleyen köylülerin alkışları arasında köyündeki gençlik yıllarına bir anlık da olsa dönmenin mutluluğunu yaşadı. Çiftçilerin tarımsal üretim ile ilgili problemleri dinlenerek çözüm önerilerinde bulunarak yapılan tarla günü sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 17:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tosyalı katib IP: 212.175.130.xxx Tarih : 11.08.2008 15:27:19

ben sipahiler köyü hakkında daha fazla bilgi verilmesini dahafazla fotoğraflarının gösterilmesini istiyorumu çünkü ben köyümden dışarıda tosyada görevliyim hem köyümü görmek hem de yapılan işleri takip etmek istiyorum köyümün ilerlediğini tarımda gelişmesini çok istiyorum inşallah ben de köyüme gelirsem ben de arazilerimde başarılı bir tarım yapmak istiyorum.gerçekten köyümün resimlerini çoook yayınlayın lütfen yeşilini çok özledim.