16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Bartın'ın ekonomisi masaya yatırıldı

Bartın Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bartın Girişimci İşadamları Derneği (BARGİAD) tarafından düzenlenen panelde, şehrin ekonomik sorunları ve alternatif çözüm önerileri konuşuldu.

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen panelde, Bartın Valisi Ali Güngör, Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, TSO Başkan Vekili Hakan Çöme, Emniyet Müdürü Mesut Çevik, daire amirleri, BARGİAD Başkanı Enis Özdemir ve çok sayıda işadamı ile yatırımcı hazır bulunurken, panele konuşmacı olarak ise Dünya Gazetesi Yazarları Prof. Dr. Kenan Mortan, Prof. Dr. Erdoğan Alkın ve Osman Arolat ile Hazine Müsteşarlığı Teşebbüsleri Uygulama Şube Müdürü Mustafa Duran ve Bölge Koordinatörü Hasan Yılmaer katıldı.

Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Erdoğan Alkın, Türkiye’nin dünya ekonomisi üzerindeki yeri ve yerel yönetimlere dağılımları ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye’nin ekonomik potansiyelinin her geçen yıl arttığını belirten Prof. Dr. Alkın, "Ülkemiz ekonomik açıdan genişleyen bir hacim göstermektedir. Yerel sıkıntıların önüne geçilmesi için alternatif çözüm arayışları içindeyiz. Kısa sürede Türkiye daha gelişen bir ülke konumuna gelecektir" dedi.

Diğer konuşmacı Hazine Müsteşarlığı Teşebbüsleri Uygulama Şube Müdürü Mustafa Duran ise Ankara’da yaşanan gelişmeleri anlattı. En küçük işletmeciden büyük yatırımcılara kadar olan dengenin sağlanması adına girişimler yapıldığını belirten Duran, "Altyapıdan başlamamız gerekiyor. Sıkıntı her sektörde, her meslekte bulunuyor. Yerimizde saymaktan ziyade çözüm arayışlarını bulmak ve kısa sürede uygulamaya geçirmemiz gerekiyor. Bu uygulamaların neticesinde ise Türkiye, gelişen girişimciliğini ve ekonomik bağımsızlığını artırmış ve ilerletmiş" diye konuştu.

Panelde bir konuşma yapan Bartın Valisi Ali Güngör, Bartın’ın yıllar önce iyi bir ticaret hacmine sahip olduğunu, ancak son yıllarda ekonomik krizler yüzünden tüm yurt genelinde olduğu gibi Bartın’da da istenen hızlı gelişimin sağlanamadığını belirtti. Yaşanan krizlerin yanında Bartın’ın girişimcilik ruhunun zaafa uğradığını da belirten Vali Güngör, "Ekonomik gelişmenin istenilen hız ve kapasitede gerçekleştirilemeyişinin bir nedeni de girişimcilik ruhunun zaafa uğramış olmasıdır. Çünkü ilin ekonomisine uzun yıllar çok büyük katkılarda bulunmuş madencilik sektörünün çalışanlara bol, kolay ve garanti bir gelir sağlamasının olumlu etkisine karşılık, bireylerin girişimcilik ruhunu körlettiğini kabul etmek gerekir" dedi.

Güngör, ayrıca girişimci ruhunu kaybeden Bartın’ın, büyük kentlere ve ticaret merkezlerine yakınlığı, ulaşım kolaylığı ve alternatifleri, tarihi ve kültürel değerleri ile ülkenin en nadide doğal güzellikleri, eğitim kurumları, yetişmiş insan gücü, harekete geçirilmeyi bekleyen göreceli sermaye birikimi, tarımsal üretime elverişli olması ve 1. derecede kalkınmada öncelikli iller arasında olması gibi özelliklerinin kullanılarak sanayi, tarım ve turizm alanında harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 16:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?