16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Bartın'ın kem talihi masaya yatırıldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü ve Fizik-Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Turoğlu, Bartın ve çevresinin her yıl değişik boyutlarda sel ve taşkınlara maruz kalarak zarar gördüğünü söyledi.

Bartın Valiliği ile İnşaat Mühendisleri Odası Bartın Şubesi’nin organize ettiği, Bartın Ticaret Sanayi Odası Salonu’nda düzenlenen "Sel ve Taşkınlardan Koruma" konulu panele konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Turoğlu, kentin her yıl sel ve taşkınlara maruz kalarak zarar gördüğünü belirtti.

Turoğlu, "2000-2004 yılları arasında yöreyle ilgili incelemeler yaptım. Araştırmalarımda 260 sayfa yazı, 22 harita ve 72 sayısal veri elde ettim ve bunların sonuçları doğrultusunda yerel yönetim ve kamu kurumları tarafından başlatılan önleme, zararları azaltma çalışmaları halen devam ediyor" dedi. Turoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bartın Irmağı Havzası jeoformolojik, litolojik, hidrografik, toprak, bitki örtüsü, arazi kullanımı, alansal, nitelik karakterleri, günümüz ve zamana bağlı değişim özellikleri açısından analiz edildi. Esas olarak coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojilerinin kullanımlarıyla gerçekleştirilmiş gelişmeler, arazi çalışmalarıyla kontrol edildi. Bartın ve çevresi, her yıl değişik boyutlarda sel ve taşkın olaylarından etkilendi. Bundan dolayı doğal özelliklere bağlı olarak deşarj sistemlerinin geliştirilmesiyle, il genelinde meydana gelen sel ve taşkınlar için azaltma, önleme amaçlı temel önerilerin her biri farklı içerik ve hedefe yönelik olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 14:38:08
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 18:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?