17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Bartınlı işadamları Sudan'a gidecek

Bartınlı işadamları Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan'da düzenlenecek Sudan 6. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Mobilya ve İç Dekorasyon Fuarına katılmaya hazırlanıyor. 

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Sudan'ın başkenti Hartum'da yapılacak olan fuar için Bartınlı işadamlarına fuara katılma çağrısı yaptı. Sudan'ın son 10 yılda en hızlı büyüyen 2. ülke olduğunu belirten BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı (COMESA-19 ülkenin üye olduğu 375 milyon kişilik dev bir pazar) üyesi olan Sudan'ın, üye ülkeler içinde en büyük doğal kaynaklara sahip ülke konumunda olduğunu söyledi. Afrika'nın en büyük yüz ölçümüne sahip olan Sudan'da son yıllarda büyük ticari ve ekonomik gelişmeler yaşandığını gözlediklerini anlatan Dikyurt, 40 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Sudan ekonomisindeki son yıllarda yaşanan büyüme hızı, Çin'den sonraki kaydedilen en yüksek büyüme hızı olduğuna dikkat çekti. Sudan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli bir artış gösterirken iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli bir ayağının müteahhitlik ayağının oluşturduğunu dile getiren BAKİAD Başkanı Dikyurt, Sudan'da 30 Türk firmasının sadece inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini belirterek 2003 yılından bu yana bu ilkede müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri kapsamında 260 milyon ABD doları değerinde projenin Türk firmaları tarafından üstlendiğini vurguladı. Tuğla, kireç, çimento ve granit gibi yapı malzemelerinin üretimi yapılan Sudan'da çimento talebinin sadece yüzde 30'unun karşılandığını anlatan Dikyurt, Sudan'da yapı malzemeleri talebinin arttığını Türk inşaat malzemelerinin Hindistan ve Çin menşeli ürünlerden daha kaliteli olduğunun bu ülkedeki inşaat sektörü tarafından kabul edilmiş genel bir düşünce hakim olduğunu belirtti. 

375 MİLYONLUK DEV PAZAR
Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı-COMESA üyesi Sudan'dan, 375 milyon kişilik dev bir coğrafyada, gümrük muafiyetlerinden yararlanılması konusunda üs ülke olarak yararlanılabileceğini öğrendiklerini belirten BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Sudan'ın Başkenti Hartum'da 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Sudan 6. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Mobilya ve İç Dekorasyon Fuarına Bartınlı işadamları olarak katılacaklarını söyledi. Sudan'da düzenlenecek fuara katılmak isteyen işadamlarının katılım şartlarıyla ilgili gerekli bilginin BAKİAD'dan alınabileceğini anlatan Dikyurt katılımcı firmaların en geç 15 Temmuz 2008 tarihine kadar müracaatlarını derneklerine yapabileceklerini söyledi. Sudan'da düzenlenecek fuarda yapı malzemeleri, altyapı projeleri ve mühendislik, müteahhitlik hizmetleri, inşaat makineleri ve ekipmanları, elektrik, elektronik malzemeler ve teknolojileri alanında ürünlerin sergileneceğini açıklayan Dikyurt, geçen sene düzenlenen Sudan 5. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Mobilya ve İç Dekorasyon Fuarına 11 ülkeden toplam 139 firmanın iştirak ettiğini fuarda ise Türkiye'den 58 firmanın yer aldığını sözlerine ekledi.

...
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?