17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Başkan 'köpek katliamı'na ne dedi?

Bartın Belediye Başkanlığı son günlerde yerel ve ulusal basın yayın organlarında yer alan haberlerde belediyenin başıboş köpekleri öldürdüğü iddia edilmesi ve köpek katliamı yapıldığı yönünde ağır ithamlarda bulunulduğu gerekçesiyle bir açıklama yaptı.

Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, kamuoyunda yer alan belediyenin köpekleri vurduğu’, ‘kayalıklardan aşağıya atarak köpek katliamı yaptığı’ yönünde yer alan haberler üzerine inceleme başlatıldığı, İnkumu'ndan köpekleri toplayan ilgili amir ve memur personelin tek tek ifadelerine başvurulduğu, inceleme ve alınan ifadeler sonunda "köpek öldürme" vakasının yaşanmadığının anlaşıldığı kaydedildi.

Kamuoyuna asılsız ifadeler yansıtıldığını belirten Başkan Altıntel, "Bartın Valiliği'nin 02 Ocak 2008 tarih, 2008/1 sayılı Bartın İl Merkezi, İlçeleri ve Köyleri'nde son zamanlarda görülen kuduz vakaları nedeniyle insan sağlığına tehdit oluşturan köpeklerin aşırı çoğalması ve başıboş dolaşmalarının önlenmesi için alınacak tedbirler ile başıboş köpek bırakılmasının yasaklanması hakkında kararında, Bartın il ve ilçe merkezleri, belde ve köylerde özellikle köpeklerin son zamanlarda aşırı miktarda çoğaldığı, ilimizin bazı bölümlerinde kuduz hastalığının görüldüğü, yayılma eğiliminde olduğu ve aşırı çoğalan hayvanların besin imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle de insanlara saldırdıkları, saldıran hayvanların hastalık taşıma riski olduğu için insanların can güvenliğinin sağlanması ve hayvanların da hastalıklardan korunması gerektiği belediyemize bildirilmiştir.

Belediyemiz yıllardır sahipsiz köpekleri toplayarak Mezbaha Müdürlüğü'nün arka tarafında bulunan Sahipsiz Hayvan Barınağı'na getirmekte, burada köpeklerin aşıları yapılıp, kısırlaştırılmakta ve barındırılmaktadır. Belediyemizce, mücavir alanımız ve turistik beldemiz İnkumu' nda başıboş ve sürü halinde gezdiği bildirilen köpekler, Bartın Valiliği'nin ilgili kararı uyarınca herhangi bir kuduz vakası tehlikesine karşı toplanmış, kapasitesinin üstünde köpek bulunan barınakta yer olmadığı için toplanan köpekler yerleşim alanı dışında ormanlık bir alana bırakarak, insanlara ve özellikle çocuklara bir zarar gelmesi engellenmiştir” dedi.

Altıntel, Sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik hassas çalışmalar yaparak gerekli özeni gösterdiklerini ifade eden Altıntel, şu bilgileri verdi: “2005 yılında barınakta 171 köpek bulunurken, bu köpeklerin 216'sı kısırlaştırılmış, 197 köpek aşılanmıştır. 2006 yılında 95 köpek bulunurken, 182 köpek kısırlaştırılmıştır. Yine 2007 yılında 249 köpekten 195'i kısırlaştırılmış, 196 köpek de aşılanmıştır. Yine sahipsiz köpeklerin barınması ve kısırlaştırma ve gerekli aşılarının yapılabilmesi amacıyla belediyemiz bütçesinden, 2006 yılında 5 bin YTL, 2007 yılında 18 bin YTL. ve 2008 yılında 30 bin YTL. harcanmıştır. 2008 yılı bütçesinin yetmemesi durumunda Yedek Ödenek Harcama Kaleminden ilave aktarma yapılabilecektir. Yetersiz personel ve fiziki olanaklara rağmen sahipsiz hayvanlarla ilgili bu kadar hassas çalışmalar yaparken hem yerel hem de ulusal basında (köpek katili) olarak kamuoyuna lanse edilmemiz, belediyemize yönelik bir karalama ve bir haksızlıktır.

Bu haksızlığın ortadan kaldırılması gerekliliğine inanarak, basınımızın kendilerine gelen iddiaları araştırıp, somut verilerle haber yapmasının, basın meslek ilkelerinin, (Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz. Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez, Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez) maddeleri göz önünde bulundurularak kamuoyuna yansıtılması inancındayım."

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 14:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?