22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Biyogaz çalışmalarına Vali ilgisi

Biyogaz üretiminde yaptığı araştırmalarla Bartın'da dikkat çeken makine mühendisi Faruk Papila'yı Çevre Haftası nedeniyle atölyesinde ziyaret eden Bartın Valisi Halil Işık, biyogaz çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Zike Şaltu ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mehmet Bayrak'ın da bulunduğu inceleme gezisinde Vali Halil Işık, "Faruk Papila'yı kutluyorum. Makine mühendisi olmanın ötesinde bir vatandaş olarak duyarlılığıyla da kamuoyunda takdir toplamaktadır.

Tespit ettiği sorunları gündeme getirmekte ve çözümü için de gayret sarf etmektedir. 2006 yılında biyogaz konusunda başladığı çalışmalar 'Papila Pratik Biyogaz Projeleri' zinciri ile devam etmektedir. Biyogaz ülkemizde pek çok zaman denenmiş ancak, yeterince anlatılamadığı için çok uygulama alanı bulamamıştır. Biyogaz sistemine taşınabilirlik hem de ısınabilir ve karıştırılabilir özellikler kazandırmak suretiyle bir inovasyon çalışması yapmıştır.

Çağımız dünyamızda inovatif çalışmalar çok büyük önem kazanmaktadır. Amerika'nın gelişiminin altında inovasyon çalışmaları yatmaktadır. Bu anlamda Sayın Papila'yı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, bilim ve tekniğin kabul ettiği bir sistemi ilimizde uygulamaya koyacaktır. Güzel örnekler sunan ve farklılık oluşturan makine mühendisi Papila'ya teşekkür ediyorum. Bu vesile ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftasını da tekrar kutluyor, makine mühendisi Papila'nın biyogaz konusundaki çalışmalarını bizzat mahallinde görmekten duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum" dedi.


Konuşmasının ardından ülkemizde biyogaz kullanımı artarsa üreticinin gaz masrafı olmayacağını, hayvancılığın canlanacağını ve atmosferin daha az kirleneceğini sözlerine ekleyen Vali Halil Işık, atığın organik bir gübre olduğundan toprağın zenginleşeceğini ve tarımda verim artışının olacağını ifade etti. Daha sonra Makine Mühendisi Faruk Papila, ürettiği biyogazı gaz ocağında Vali Işık'a ateşletmesinin ardından makine mühendisi Papila, biyogaz konusunda araştırmalar yapan üniversitelerle de görüşmelerde bulunduğunu belirterek ziyaretten dolayı Vali Işık'a teşekkür etti.
 

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 10:46:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?