17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Botaş hakkında soru önergesi

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, Botaş ile ilgili cevaplaması için soru önergesi sundu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) hakkında soru önergesi sundu.


Milletvekili Yalçınkaya, önergesinde, "BOTAŞ'ın Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nden (EÜAŞ) olan alacaklarını zamanında tahsil edememesi, Yap-İşlet (Yİ), Yap-İşlet-Devret (YİD) santrallerinin Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'nin (TETAŞ) kendilerine ödeme yapmamalarını gerekçe göstererek BOTAŞ'a olan gaz borçlarını zamanında ödememeleri, yurt dışı doğalgaz ödemelerini geciktirmeden ödemek zorunda olan BOTAŞ'ı nakit sıkıntısı içerisine soktuğunu" belirtti.


Yalçınkaya, soru önergesinde "Boru hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'nin 1974 yılında kurulduğunu ve doğalgazın ithali ile pazarlaması konusunda da yalnızca BOTAŞ'a yetki verildiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: "BOTAŞ bugün için yılda yaklaşık 35.8 milyar metreküp standart doğalgaz ithal etmektedir. BOTAŞ'ın Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nden olan alacaklarını zamanında tahsil edememesi, Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret santrallerinin, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'nin kendilerine ödeme yapmamalarını gerekçe göstererek BOTAŞ'a olan gaz borçlarını zamanında ödememeleri, yurt dışı doğalgaz ödemelerini geciktirmeden ödemek zorunda olan BOTAŞ'ı nakit sıkıntısı içerisine sokmuştur.

31.12.2007 tarihi itibariyle 5 milyar YTL'nin üzerinde alacağı olan BOTAŞ 2.1 milyar YTL ticari banka kredisi kullanmak zorunda kalmış ve bu nedenle 401 milyon YTL faiz gideri oluşmuştur. BOTAŞ'a en büyük borcu olan firmaların başında EÜAŞ, EGO, HEAŞ, İZGAZ, TÜGSAŞ gelmektedir. Bu firmalardan EÜAŞ'ın borcu 4 milyar
YTL üzerindedir. EGO'nun borcu ise 677 milyon YTL. BOTAŞ'ın alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle BOTAŞ'ın mali borçları ve finansman giderleri sürekli artmaktadır."


CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e soru önergesinde şu soruları yöneltti: "BOTAŞ alacaklarını nasıl tahsil edecektir? BOTAŞ her yıl ortalama ne kadar ticari banka kredisi kullanmakta ve faiz gideri oluşmaktadır? BOTAŞ'ın kendisini toparlamasına yönelik hazırlanmış bir rapor var mıdır? BOTAŞ nasıl kurtarılacaktır? Enerji sektöründe faaliyet gösteren KİT'lerin EÜAŞ, TEİAŞ, TETAŞ, TKİ, TTK hemen hemen hepsi birbirinden olan alacaklarını tahsil edememekte ve nakit sıkıntısı nedeniyle kredilere yönelerek faiz gideri oluşturmaktadırlar. Bu durumda kaybedende devamlı Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi olmaktadır.

KİT'lerin birbirlerinden olan alacaklarını tahsil etmesi ve kredilere yönlenerek devleti zarara uğratmaması için nasıl bir çözüm bulmayı düşünüyorsunuz? Yakın zamanda ülkemizde kredi bulma zorluklarının da yaşanacağı düşünüldüğünde, kati çözümlerinizin ne olması gerekmektedir?"


CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne doğalgaz dağıtımına ilişkin yeni bir şirket kurma yetkisi verilerek özelleştirme sürecinin tamamlanmasını müteakip EGO'nun borçlarının en kısa sürede BOTAŞ'a ödenmesi hususu hüküm altına alınmasına rağmen halen 677 milyon YTL'lik borç BOTAŞ'a ödenmediğini hatırlatarak Güler'e şu soruları yöneltti: "EGO'nun BOTAŞ'a olan borçları ne zaman ve nasıl tahsil edilecektir? Bu konudaki aksaklıklar nelerdir? EGO'nun borçlarını ödememesinin nedeni nedir? EGO'nun borçlarını ödememesinin cezasını tüm Türkiye çekmektedir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne bu kadar taviz verilmesinin gerekçesi nedir? Bu belediye yüzünden BOTAŞ kredi kullanmakta ve bu durum ülkemiz ekonomisine zarar vermektedir. Bu duruma artık nasıl bir son verilmesi düşünülmektedir?"


CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, soru önergesinde ayrıca şu konulara değindi: "Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren doğalgaz dağıtım ve işletilmesi; 12 Haziran 2007 tarih ve 26550 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5669 numaralı kanun kapsamında 01.09.2007 tarihi itibariyle Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'ye devredilmiştir. Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin Genel Müdürü Eylül ayı içerisinde yapmış olduğu bir açıklamada, 2004 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun çıktığı ve ardından da 247 sayılı Enerji Piyasası Kanunu'na göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde BOTAŞ'ın herhangi bir kişiyi abone yapması ve ona gaz satmasının mümkün olmadığını savunmaktadır. Ayrıca o tarihteki abonelerin tümünün de kendilerine devir edilmesini istemektedir. Bu konuda defalarca yazışmalar yapıldığını devir işlemlerinin gerçekleşmemesi halinde borçlarını ödemeyeceğini basına duyurmuştur."


Bu konunun sonunun ne olacağını belirten CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, şu soruların cevaplanmasını istedi: "Burada kaybeden ve kaybetmeye devam eden taraf kim olacaktır? Türkiye hep bu çekişmelerle zarar etmeye devam mı edecektir? Bu zararların kapatılması için elektrik ve doğalgaza zam yapılmasına ne zamana kadar devam edilecektir? EGO borcunu ödemedi, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. oldu. Şimdi Başkent Doğalgazda borcunu ödemezse yeni başka bir şirket mi kurulacaktır? BOTAŞ, Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını ödememesini yargıya taşımış mıdır? EÜAŞ'ın BOTAŞ'a olan borcu 4 milyar YTL'nin üzerindedir. EÜAŞ'ın BOTAŞ'a olan borçlarını nasıl ödemesi düşünülmektedir? Bu borçlarını ödeyebilecek midir? Konu yargıya taşınacak mıdır."

İha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 13:12:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?