17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Bu da referandum cezası

21 Ekim 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı'nı halkın belirlemesi ile ilgili yapılan referandumda, siyasi partiler tarafından sandık başı görevi yazılan 80 kişi, sandık başı görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle mahkemelik oldu. Yerel mahkeme, sandık başı görevlerine gitmeyen 80 kişiyi adli para cezasıyla cezalandırdı. Para cezasını ödemeyenler 5'er gün hapiste yatmak zorunda kalacak.


Amasra İlçe Seçim Kurulu tarafından tutulan rapor doğrultusunda Amasra Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Daha sonra şahıslar hakkında dava açıldı. Açılan dava neticesinde Amasra Sulh Ceza Mahkemesi tarafından adli para cezası ödemeye mahkum edilen 80 kişi, para cezalarını mahkemenin belirlediği süre içinde ödemezse cezaevinde günlüğü 100 YTL'den olmak üzere aldıkları 450 YTL para cezası karşılığında hapis yatacak. Siyasi parti tarafından referandum için görevlendirildiğini bilmediğini, kendisine yazılan görev yazısının 16 yaşındaki oğluna postacı tarafından tebliğ edildiğini belirten ve referandumun olduğu tarihlerde Libya'ya işçi olarak çalışmaya giden Cevat Acet, durumu İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor.


Kendine verilen cezanın haksız olduğunu belirten Acet, "Benim ne görevimden ne de görevlendirildiğimden haberim var. 18 Nisan 2007 de çalışmak için Libya'ya gittim. Referandum tarihi ise 21 Ekim 2007. Ben zaten o tarihte yurt dışındaydım. Geriye ise 24 Ekim 2007 tarihinde döndüm. Ben oradayken, bana sormadan bir parti beni sandık başı görevine yazmış. Sonra o kağıdı posta yoluyla adresime göndermiş. Postacıda 16 yaşındaki oğluma kağıdı imzalatmış. Oğlumun imzaladığı kağıdı ben kabul etmiş sayıldım. Önce mahkemeye çıktık, sonra ceza kağıdı geldi. Ben 450 YTL'lik cezayı hak edecek bir şey yapmadım. İlk defa mahkemeye çıktım. Şimdi bu parayı ödeyecek gücüm yok. Onun için gidip diğer arkadaşlarım gibi ben de 5 gün hapse girip yatacağım. Başka çarem yok. Başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Bu tür cezaların yerine başka ceza verilebilir."


İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE BAŞVURACAKLAR


Yurt dışında olan Cevat Acet gibi, trafik kazası yapıp referandumun olduğu tarihte evinde tedavi gören, tarafına görevi tebliğ edilmeyen, iş yerinden izin alamayan, görev tebliğ kağıtları başkaları tarafından imzalanan, hasta olduğu için raporlu olan birçok kişi de mahkeme tarafından sandık başındaki görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle 450 YTL para cezasına çaptırıldı.


Eğer adli para cezası kesilen vatandaşlar mahkemenin belirlediği tarihe kadar para cezasını ödemezse, 5 gün hapis yatmak zorunda kalacak. Mehmet Şahin, Taner Özengi ve Kemal Günter de, para cezasının haksız yere verildiğini, kesilen adli para cezasını ödeyemeyeceklerini ve bu yüzden cezaevinde 5 gün yatmaya razı olduklarını söyledi. Vatandaşlar, hapis cezasını ödedikten sonra yaşadıkları olayı İnsan Hakları İl Kurulu ve İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor.


Amasra'da yaşanan olayları değerlendiren Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Amasra İlçe Başkanı Erdem Yalçın, Amasra Sulh Ceza Mahkemesi'nin kanunun gerektiği ölçülerde cezai işlem uyguladığını ve yasa çerçevesinde hareket ettiğini söyledi. Bu görevleri verirken ailelerin gelir durumlarını incelediklerini anlatan Yalçın, şöyle konuştu: "Gerçekten ihtiyaçları olanlara bir katkı olsun diye bu görev veriliyor. Yaşanan bir takım yanlış anlamalar sonucunda olaylar bu noktaya kadar geldi. Vatandaşlarımıza 450 YTL para cezası kesildi. Bu cezayı ödeyemeyenler hapiste yatacak."


TBMM'nin bu konu hakkında bir çalışma yapmasını beklediklerini anlatan Yalçın, şöyle konuştu: "Daha önce seçimlerde oy kullanmayanlara adli para cezası kesilmesiyle ilgili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, posta masraflarının daha fazla olacağı gerekçesiyle cezai işlem yapılmaması gerektiği yönünde karar vermişti. Böyle bir düzenleme ile bu maddelerde değişikliğe gidilebilir. Milletin özgür iradesinin serbest bırakılması gerekir."

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 13:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?