17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Bu proje kadınlar için

Bartın Valisi İsa Küçük'ün eşi Emine Küçük tarafından hayata geçirilen Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesi kapsamında, kadınlara, sağlık, eğitim, tarım, hukuk, rehberlik ve genel konularda eğitici bilgi veriliyor.

Kocareis İlköğretim Okulu'nda düzenlenen toplantıya, Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Küçük, Bartın Barosu Avukatları Arzu Kaptan ve Semdal Çınçın, Tarım İl Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Vildan Gençer ve Ziraat Mühendisi Figen Kemik, Rehber Öğretmenler Derya Çakır ve Saniye Hatipoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Bat, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Ali Ulus, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Engin Şahin, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Uzmanları Ufuk Kaya ve Zeynep Ayaz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürü Neşe Emeksiz, Aile Hekimi Avni Kaya, Kocareis İlköğretim Okulu Müdürü Aydın Bilgin ve Kocareis köyünde yaşayan çok sayıda kadın katıldı.

Toplumsal Destek Gönüllüleri Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Küçük, kadınlardan sorunlarını direkt olarak kendilerine anlatmasını istedi. Kadınlara daha iyi bir yaşam olduğunu anlatmak için burada olduklarını anlatan Küçük, şöyle konuştu: "Bilgilendirme toplantımıza katıldığınız için önce teşekkür ediyorum. Amacımız, sorunları yerinde tespit etmek, sizleri daha iyi tanımak, eksik ve hataları görmek, bilgilendirmek, fikir alış verişi yapmak, sorulara cevap vermek, doğru bildiğimiz halde yanlış yaptığımız veya yanıldığımız konuları masaya yatırmaktır. Ekonomik anlamda doğrudan bir katkımız olmasa da daha iyi bir yaşam için imkânları ortaya çıkarmak ben ve arkadaşlarımın hedefidir."

AŞIYI UNUTMAYIN
Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesinde yer alan Aile Hekimi Dr. Avni Kaya da, köy kadınlarına sağlık konularında bilgi verdi. Köylü kadınları, çocuklarının aşılarının tamamını ve zamanında yaptırmaları konusunda uyaran Aile Hekimi Dr. Avni Kaya, "Sağlıkta dönüşüm programı başladı. En önemli konuların arasında çocukların aşılarının yapılması var. Mutlaka çocuklarınızın aşılarını zamanında yaptırın" dedi. Aile Hekimi Dr. Avni Kaya, kadınlara sigaranın zararları konusunda da bilgi verirken, eşlerine sigara içirmemelerini söyledi.

Toplum Destek Gönüllüleri Projesi'nde yer alan Bartın Barosu Avukatı Arzu Kaptan da, kadın ve erkek eşitliği konularında köy kadınlarına bilgi verdi. Kadın ve erkek haklarının eşit olduğunu anlatan Avukat Kaptan, şöyle konuştu: "Babanın sarhoşluk, kumar gibi konularla çocuklarının bakım ve eğitiminden şikayetçi olmanız halinde, kadınların adli makamlara başvurmaları gerekmektedir. Kapıya gelen satıcılara dikkat edin. Aldığınız ürünleri 7 gün içinde iade edebilir, satıcıya geri vermek istemeniz durumunda noter aracılığıyla iadeli taahhütlü göndermelisiniz. Ürün satıcı tarafından geri alınmazsa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesindeki Hakem Heyetine müracaat etmeniz gerekecektir."

KADIN HAKLARI
Toplum Destek Gönüllüleri Projesi çalışmalarına katılan Avukat Semdal Çınçın ise kadınlara medeni kanun hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Kadınların evde temizlik, el işi gibi çalışmaları ile ailenin geçimine katkı sağlamış olduğunu anlatan Çınçın, şöyle konuştu: "Yasalar bu çerçevede değerlendirmeye alıyor. Kadınlarımız, mallarını korumaları için adliyeye başvurabilir. Çocukların velayeti konusunda artık hakimler karar veriyor. Meslek ve iş seçiminde kadınlarımızın eşlerinden izin alma zorunlulukları ortadan kalktı. Boşanma durumlarında kadınlarımızın nafaka hakkı var. Maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Tapudan kadının talep etmesi durumunda eve aile şerhi konularak eş üzerine kayıtlı evin satışı engellenebiliyor."
Avukat Semdal Çınçın, kadınların şiddete maruz kaldığı durumlarda Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat edebileceklerini belirtti.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Tarım İl Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Vildan Gençer de kadınlara, büyüme ve gelişme açısından sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

"Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle almayın" tavsiyesinde bulunan Gencer, sözlerine şöyle devam etti: "Taze tüketime sunulan tavukların üzerinde yazan son kullanım tarihine kadar buzdolabında tutulmak şartıyla tüketmeleri gerekmektedir. Şoklanmış halde satılan tavuklar dondurucuda 3 ay içerisinde tüketilebilir. Sütü taşmaya başlamasından 5 dakika sonra ocaktan almanız gerekir, 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere toplam 5 öğün alarak dengeli beslenmek gerekir."

Çocukların kahvaltı yapmadan kesinlikle okula gönderilmemesi gerektiğini anlatan Gencer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tahıl ve tahıl ürünlerini her öğün tüketebilir. Yeşil yapraklı sebzelerde C vitamini kaybını önlemek için bıçak kullanmayın, sebzeleri sirke, tuz veya limon-tuz karışımıyla yıkayın. İyotlu tuz kullanarak guatr hastalığının oluşumuna ve gelişmesine engel olunabililir. Ancak guatr oluştuktan sonra iyotlu tuzun tedavi edici özelliği yoktur."

Tarım İl Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Vildan Gençer, kıyma gibi et ürünlerin büyük kitleler halinde dondurmayıp tek kullanımlık küçük parçalar halinde strech filme sararak dondurup çözdürdükten hemen sonra kullanılmasını ve tekrardan dondurulmaması konusunda uyarılarda bulundu. Gençer, etleri kalorifer peteği üzerinde veya sıcak su dökmek suretiyle çözündürmeyip buzdolabının alt rafında çözülmesi gerektiğini belirtti.

ZİRAİ İLAÇLARA DİKKAT
Ziraat Mühendisi Figen Kemik de zirai ilaçların kullanımı konusunda kadınlara bilgi verdi. İlaç kullanımında Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'nden hangi ilacı nasıl kullanabilecekleri hakkında bilgi alabileceklerini belirten Kemik, bu sayede gereksiz ilaç kullanımından kurtulabileceklerini ve ekonomik açıdan da bunun faydalı olacağına dikkat çekti.

İlaçları kullanmadan önce muhakkak etiketini okumala°debilir, satıcıya geri vermerını, ilaçların üzerinde Tarım Bakanlığı'nın izni olup olmadığına dikkat etmelerini isteyen Ziraat Mühendisi Figen Kemik, "Kapları hasarlı ilaçları almayın. Zirai ilaçlamada maske ya da tülbent takıp eldiven ile çizme giyip, ilaçlama bittikten sonra ilaç kutularını kullanılmayan toprak alana gömün. Gübreleme yapmadan önce toprak analizi yaptırıp bitkilerin besin miktarı ihtiyaçlarını belirleyin" dedi.

Ziraat Mühendisi Figen Kemik, gereksiz gübrelemeden kaçınılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, yağmurlu havalarda yapılan gübrelemenin hiçbir faydası olmayacağını söyledi. Kemik, arıcılık yapılan kesimlerde ilaçlamanın arıcı çiftçiler ile ahenk içinde yapılmasına dikkat etmelerini de ifade etti.

SEVGİNİZİ HİSSETTİRİN
Rehber Öğretmen Derya Çakır da, "Çocuklarınıza onları sevdiğinizi söyleyin ve hissettirin. Onlara zaman ayırın. Çocuklarınızı dinleyin ki değersizlik duygusuna kapılmasınlar" dedi. Çocukların ancak bu şekilde kendine güvenen bir insan, mutlu ve başarılı bir birey haline gelebileceklerini anlatan Gencer, sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklara bugün 'evet' dedikleriniz konuya yarın 'hayır' demeyin. Aşırı hoşgörülü davranışlar çocukları bencil ve doyumsuz hale getirir. Aşırı baskılı davranmak ise çocuklar üzerinde kişilik bozukluğuna sebep olur."

Kadınlardan gelen "çocuklarımızın sıkılgan ve utangaçlıklarını nasıl giderebiliriz" sorusuna ise Çakır, annelere çocuklarına sorumluluklar vermeleri gerektiğini, kendilerine eşlik etmelerini istemelerini belirtti.
ENGEL YÜREKTEDİR
Bartın Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Engin Şahin de Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesinde gerçekleştirilen toplantıda, özürlü insanlara nasıl davranılması gerektiği konularında kadınları bilgilendirdi. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon özürlü olduğunu anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bartın'da ise 5 bine yakın özürlü bulunmaktadır. Bartın, bu sıralamada Türkiye'de üçüncü sırada. Çocuklarımız aşırı ateşli hastalık geçirmelerinden, doğum anına bağlı sebeplerden, röntgen ışınlarına maruz kalmaktan, alkol ve sigara kullanımından, iyi beslenmemek ve akraba evliliği gibi sebeplerden dolayı özürlü olmaktadırlar."

Engin Şahin, kadınlara "Engellere Rağmen Yaşam Mücadelesi" adlı bir sinevizyon gösterimini izlettirdi. Toplumsal Destek Gönüllüleri Başkanı Emine Küçük, toplantı sonrasında Kocareis köyü kadınlarına broşür ve anket formu dağıttırdı. Dağıtılan anket formlarının doldurularak Okul Müdürü Aydın Bilgin'e teslim etmelerini isteyen Emine Küçük, tespit edilen sorunları Bartın Valiliği'ne rapor halinde ileteceklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 17:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
betül kiren IP: 88.249.167.xxx Tarih : 20.11.2008 21:13:27

ilimiz için böye blr proje geliştirilmiş olmasi çok güzel bir olgu ilimiz insanl için iyi bir gelecek için aydın bireyler yetiştlrmek için...Ben bir bartınlı olarak bu proje dahilinde aktif olarak bir şeyler yapmak isterim.Mehmet Ali Bey'in ilkokuldayken öğrencisiydim şu anda çanakkale onsekiz mart öğrencisiyim okulumuz da bü tür projeleri destekliyor.Bartına geldiğim zaman Mehmet Hocamımız ile bu konuyu görüşeceğim...