17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Büyükelçi'den Vali'ye ziyaret

Almanya Büyük Elçisi Dr. Eckart Cuntz, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için geldiği Türkiye'de, Bartın'daki tarihi ve turistlik mekanları gezdi.

Almanya Büyük Elçisi Cuntz, Bartın Valisi İsa Küçük'ü de makamında ziyaret etti.


Bartın Valisi İsa Küçük'ü makamında ziyaret eden Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin daha iyiye gideceğini belirtti.

Cuntz, "Öncelikle Sayın Valime bu nazik karşılamasından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bartın'ı her zaman merak ediyordum. Almanya'dan buraya gelmeden önce kısa bir süre Türkçe dersi almıştım. Bana Türkçe dersi veren öğretmenim sürekli Bartın'dan bahsederdi. İlk izlenimim doğal güzelliği olan bir şehir. Karadeniz'de oldukça kıyısı olan bir yer Bartın. Ümit ediyorum ki ekonomi de burada canlıdır. 2 yıldır Türkiye'de büyükelçilik yapıyorum. Göreve başladığım sene ile kıyaslandığında 2 bin 100 Almanya firması Türkiye'de faal idi ve şimdiki rakama baktığımızda 3 bin 300 firma var ki yüzde 50'lik bir artış görüyoruz. Yıllardır aslında Almanya Türkiye'den ürün satın alan ülkelerin başında gelmektedir ve son yılda bu rakam artmıştır. Geçmişe oranla artık bunlar basit ürünle de kalmayıp daha geliştirilmiş, yüksek teknolojili ürünler de bunlara dahil edildi. Ümit ediyorum ki bölgenizle de, Bartın'la da bu ekonomik gelişmeleri ve kültürel ilişkileri bundan sonra daha da canlı tutarız. Almanya'daki Türk işçilerden bahsetmişken bu çalışanlarımız gerçekten iki ülke ve halklarımız arasındaki çok önemli bir bağlantı noktasını oluşturuyor. Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşı yaşamaktadır. Bu çalışanlarımız artık misafir işçi olarak değerlendirilmiyor. Bunların içinde politikacı, iş adamı olanların yanı sıra Fatih Akın gibi sanat alanında da başarılı olanları da var. Buradaki ziyaretimde kendimi Almanya'da yani kendi evimde gibi hissettim" dedi.


Bartın Valisi İsa Küçük ise, "Sayın Büyükelçimize öncelikle hoş geldiniz diyorum. Bugün ki ziyaretleri Bartın açısından iki noktada önemli buluyorum. Birincisi Bartın'ın yurt dışında çalışan nüfusunun çoğunluğu Almanya'da çalışmaktadır. Yaklaşık 2 bin çalışanımız var. İkincisi Zonguldak ilimizde mevcut olan havaalanı bu ay sonunda Almanya'dan direk uçuşlara yönelik olarak açılacağını biliyoruz. Havaalanımızın açılması bölgemizin turizm açısından da tanınmasında büyük katkı sağlayacaktır. Bartın deniz, kum ve güneşin yanında doğa ve kültür turizmi potansiyellerini sunabilecek niteliktedir. Havaalanını açılması bu yönden çok önemli olup, Sayın Büyükelçimizin ziyaretinin de bu döneme rastlamasını önemli buluyorum. Almanya'daki hemşerilerimizle başlamış olan ilişkiler şimdi resmi düzeyde de bu ziyaretle beraber başlamış oldu ve daha da geliştirmek için birlikte çaba harcayacağımıza inanıyorum" dedi.


Vali İsa Küçük, ziyaretin anısına Almanya Büyük Elçisi Dr. Eckart Cuntz'a üzerinde turizm ve doğa harikası Amasra ilçesinin resminin bulunduğu fincan takımını hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 19:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?