17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

CHP Milletvekilinden soru önergesi

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler'e Mersin'de kurulması düşünülen Türkiye'nin ilk nükleer santralini sordu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili soru önergesi sundu. Milletvekili Yalçınkaya, Türkiye'nin nükleer santral rüyasının 1960 yılında başladığını, 1974'de Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulması planlandığını, fakat projenin rafa kaldırıldığını kaydetti. 1998 yılında yeniden açılan ihalenin ise, çok pahalı olması nedeniyle iptal edildiğini
belirten Yalçınkaya, "Türkiye'nin nükleer santral rüyası 1960 yılında başlamış, 1974'de Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulması planlanmış, fakat proje rafa kaldırılmıştır. 1998 yılında yeniden açılan ihale ise çok pahalı olması nedeniyle iptal edilmiştir. Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral ihalesi için 13 firma şartname almış, ihaleye 6 zarf ulaşmış, bunlardan 5 adedinden teşekkür mektubu çıkmış ihaleye tek teklif veren firma ise, Rus firması Atostroyexport ile Park Termikten oluşan konsorsiyum olmuştur. 2008 yılında yapılan ihaleye tek teklif gelmesine rağmen, firmanın gereken şartları sağlaması durumunda devletin alım garantisi verdiği elektriğin satış fiyatına ait teklif zarfı açılacak ve ihaleye devam edilecektir" dedi.


Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, yazdığı önergede "Kurulması düşünülen nükleer santralin Türk Lirası olarak yaklaşık maliyeti ne kadardır? Santralin ne kadar süre hizmet vereceği tahmin edilmektedir? Türk firmaların dışında dünyanın nükleer santral yapımı konusundaki dev Kanada, Japonya, Fransa, Belçika, Çin, Hollanda, Alman firmaları ihale için şartname almalarına rağmen bu ihaleye katılmamışlardır. Yabancı dev firmaların bu ihaleye katılmamalarının genel gerekçeleri nelerdir? Nerede hata yapılmıştır ki bu dev firmalar ihaleden kaçmışlardır? Nükleer santralin hangi yıl devreye girmesi düşünülmektedir? sorularını sordu.


Arıca Yalçınkaya'nın nükleer enerji ile ilgili soru önergesinde şu sorularda yer aldı:
"Maliyetleri milyar dolarları bulan ve dünyanın terk ettiği tehlikeli nükleer santral yatırımlarına öncelik verilmesinin gerekçeleri nelerdir? Türkiye'nin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunan bir ülke olduğu bilinmesine rağmen nükleer santral kurulmasındaki bu tavrın nedeni nedir? Tüm dünya nükleer enerji yerine temiz ve risksiz enerji kaynaklarına yönelmişken ülkemizin nükleer santrale yönelmesinin altında yatan gerçekler nelerdir? Ülkemizde 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depreminin Mersin Akkuyu'da neden olduğu etkilerine yönelik hazırlanmış olan bir rapor var mıdır? Nükleer santral kurulması düşünülen bölgede deprem analizi yapılmış mıdır? Kurulması düşünülen nükleer santralde atıklarla ilgili sorumluluk kimin olacaktır? Nükleer santraller güvenlik, maliyet ve verimlilik açısından çok sayıda soruya cevap verememektedir. Nükleer santral kurulması konusunda Türkiye'nin hazırlıklı olduğunu düşünüyor musunuz? Yapılan ihalenin ticari olarak kabul edilebilir, tutarlı ve güvenli bir ihale olduğunu düşünüyor musunuz."

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 11:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?