17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Çinliler Bartın'da santral kuruyor

Dünyaca ünlü kömür üretim devi Çin firması Datong Coal Mina Group Foreign Trade Economic Cooperation Co. Ltd. firması ile Türk Hema A.Ş.'nin Bartın'ın Amasra ilçesinde ortaklaşa yürüttükleri kuyu açma, kömür ve metan gazı çıkartma ve termik santral kurma çalışmaları aralıksız sürüyor.


Datong Firması Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hou Zhiying, Datong Dış İlişkiler Müdürü Li Sheng Ye Zhiping, Hema A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Yılmaz, Hema A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeni Yatırımlar ve Projeler Direktörü Tolga Tonguç, Zonguldak Kandilli Kömür İşletme Müdürü Nuh Baş, Amasra Kömür Proje Müdürü Mustafa Altınkaynak ve Hema A.Ş. Dış İlişkiler Koordinatörü Türkan Okan, Amasra'daki Hema 1, Hema 2 ve Hema 3 kuyuları ve bu çalışmaların yapıldığı alanda incelemelerde
bulundu. Eksi bin kot ve 8 metre genişliğinde açılan kuyuların tamamen işlevini kazanmasının ardından 3 bin işçiye istihdam sağlanacağı belirtildi. Çalışmaların sonunda 2 santral kurulması düşünülüyor. Akışkan yataklı termik santrallerin yanında süper kritik santrallerin de bölgeye kurulması hedefleniyor. Hema A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Yılmaz, "Akışkan yataktan çok daha iyi olan santral yapmayı düşünüyoruz. Kömür değerlendirme temizleme tesislerinden sonra bantla doğrudan doğruya santrale
gidecek. Kapalı devrede kömür dahi görünmeyecek ve kömür kazana girecektir. Kömür tüketimi olarak 3.8 milyon ton kömür santrallerde tüketilecek. Diğer kömürler temizlenmiş olacak ısı tesis sanayinde kullanılacak ve pazara sürülecek" diye konuştu.

"ŞU AN BURADA 150 ÇİNLİ, 150 TÜRK İŞÇİ ÇALIŞIYOR"
Basın toplantısında konuşan Datong Firması Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hou Zhiying, bir çok termik santral çalışmasının içlerinde bulunduklarını ve hiç bir santrallerinin çevreye ve doğaya zararının olmadığını belirtti. Zhiying, "Öncelikli olarak burada Datong firması adına bulunmaktayız. Hema ile 3 yıldır işbirliği yapıyoruz. Bu işten dolayı büyük mutluluk duymaktayız. Şu an burada 150 Çinli, 150 Türk işçi çalışıyor. Datong, kömür çıkartma işinde Çin'de en iyi firmalardan bir tanesidir. Geçen yıl
sonunda 120 milyon ton kömür üretimimiz bulunmaktadır. Geçen yıl içinde yıllık üretimi 15 milyon ton olan kömür ocakları kurduk. Burada kullandığımız teknoloji, burada kömürü çıkartıp hemen yanında inşa edilecek bir termik santral kurup orada kullanmaktır" dedi.
Çinli firmalardan Türkiye ile ilgili iyi şeyler duyduklarını söyleyen Zhiying, "Yurtdışına açılmak ve böyle bir büyük iş yapmak istedik. Hema 1 kuyusu bu yıl sonunda bitecektir. Diğer kuyularda bazı bürokratik sebeplerden dolayı işler yavaşlıyor. Onları da kısa sürede bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

"3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ"
Hema A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yeni Yatırımlar ve Projeler Direktörü Tolga Tonguç; otomotiv, sanayi ve turizm yatırımlarının ardından Bartın'da da enerji üzerine yatırımlarda bulunduklarını belirtti. Tonguç, "Birincilikle otomotiv sanayinde ilerliyoruz. Çerkezköy'de 11 fabrikamız bulunuyor. 1 milyon metrekare yatırım alanımız var. 3 bin 200 çalışanımız var. Direksiyon ve fren sistemleri üretiyoruz. Peugeot, Renault, Mercedes otomobilleri ve bunun dışında hafif ticari araçlar ve kamyonların tüm direksiyon sistemlerini biz üretiyoruz. Alman ZEDEF lisansı ile üretiyoruz. Otomotiv sanayinin yanında tarım ekipmanlarını da yapıyoruz. Hattat traktör ürettik. Türk traktörün tanıtımı tüm dünyaya yapılıyor.

Batı Karadeniz Enerji Üssü projesi, dünyanın en büyük projelerinden birisi olacak. Buraya 3 milyar euroluk bir yatım planlıyoruz. Bu yatırımın içerisinde elektrik santralleri, kömür çıkartılması, kömür madenleri, metan gazı çıkartılması ve aynı zamanda doğalgaz çıkartılması var. Doğalgaz çıkartma işini ABD Toyota firması ile ortaklaşa yapacağız. Kömür için eksi 3 bin metreye varacak 8 metre çapında 3 kuyu açıyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde 3 bin kişiye istihdam sağlanacak ve 12 bin kişi bu işten dolayı gelir elde edecektir. Şirket tarafından sadece kömür için 900 trilyon ayrıldı. Bunu bir anda hayata geçirmek kolay olmuyor. Emin adımlarla hedefe gidiyoruz. Enerjide büyük açıklar var. Eski, çevreye zarar veren termik santrali kurma şansı kimsenin yok. Modern, iyi bir şekilde projelendirilmiş


elektrik santralleri kuruluyor. Almanya'da termik santrallerin nasıl işletildiğini göstermek istiyoruz. İskenderun'daki tesisi gezdirmek istiyoruz. Türkiye'nin ithal kömür değeri 20 milyon tondur. Bu kuyular devreye girdiğinde 5 milyon ton kömür çıkartacağız ve hedefimiz 15 milyon ton kömür olacaktır. Daha fazla kuyu açacağız. Yer altında bulunan bu büyük rezervi Türk ekonomisine katkı için çıkartacağız" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 21:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa asmaci IP: 77.177.149.xxx Tarih : 15.01.2008 02:40:30

hayirli olsun insaallah cevreye zarar vermezler