17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Dikyurt, güven tazeledi

DİKYURT, GÜVEN TAZELEDİ

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Olağan Genel Kurulu'nu yaptı.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Salonu'nda gerçekleştirilen BAKİAD Olağan Kurul programına; Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mehmet Bayrak, İş Kur Müdürü Ramazan Erdim, BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, sanayiciler, işadamları ve dernek üyeleri katıldı.

Divan Başkanlığını Sabri Karaman, katip üyeliğini de Muhammet Demiray, İzzet Kömeç ve Nahit Çakmak'ın yaptığı BAKİAD Olağan Genel Kurul programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Genel Kurul programının açılış konuşmasını yapan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, derneklerinin 8 yıllık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

BAKİAD'ın kurulduğu günden beri işadamı, sanayici ve üyelerine çağın gereklilikleri doğrultusunda hizmet vermeye çalıştıklarını dile getiren Dikyurt, "Derneğimiz 8 yıl içinde üyelerini, sanayici ve işadamlarını dış ticaret ve kültürel olmak üzere yaklaşık 30 ülke gezisine götürerek yeni pazarlar bulunması amaçlanmıştır. Yine, seminer, konferans, bilgilendirici etkinliklerle de birçok faaliyete imza atan derneğimiz BAKİAD, üyesi olduğu ANFED ve TUSKON'un ışığında düzenlenen Dünya Ticaret zirvelerine, yurt içi ve yurt dışı iş forumlarına da işadamlarını taşımıştır. Derneğimiz Bartın'daki STK'lar içinde söz sahibi bir konuma gelmiş olup, ülke ve Bartın gündemini ilgilendiren konularda sorumluluk bilinciyle problemlerin çözülmesinde, talep ve önerilerde bulunarak yapıcı katkılarda bulunmuştur" dedi.

Tek liste halinde gidilen BAKİAD Olağan Genel Kurulu seçimleri neticesinde Birol Dikyurt Başkanlığındaki 9 kişilik BAKİAD Yönetim Kurulu'na Aydemir Toksöz, Ali Kartal, Mehmet Çelikkaya, Yaşar Bahçıvan, Cihat Çakır, Naci Ünal, Aynur Yıldırım ve Sefai Cesur seçildi. Derneklerinin ismine yakışır bir şekilde aktif faaliyetlerini sürdüreceklerini bildiren BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, "Derneğimiz yeni dönemde AB projeleri, İş Kur, KOSGEB, HEM ve BAKKA projeleri konusunda faaliyetler gerçekleştirecektir. BAKKA'nın kobilere 11 milyonluk hibe proje teklif çağrısı konusunda projeleri olan üyelerimizi çeşitli danışmanlık şirketleri ile buluşturmaya devam ediyoruz. BAKKA'nın proje teklif çağrısından üyelerimizin azami ölçüde yararlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 hedeflerine ulaşabilmek için emin adımlarla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Dikyurt, Bartın'a yatırımcı çekebilmek için bölgesel ve sektörel teşvik sisteminin kapsamının genişletilmesi konusunda Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'ne talepte bulunan Vali İsa Küçük'e teşekkür etti. OSB'nin genişletilmesi, 2. tevsi alanı, Bartın'ın sanayileşmesindeki demir çelik yatırım atağı ve OSB köprüsünün yapılması konusundaki sevindirici gelişme ve çalışmalardan dolayı milletvekillerine ve Vali Küçük'e teşekkür eden Dikyurt, Gaziantep'e giderek SANKO yöneticileriyle, Karabük'teki Çağ Çelik ile görüşen ve Bartın'a yatırım yapılması konusunda çeşitli araştırma ve teşviklerde bulunan, yasalar çerçevesinde işadamı ve sanayicilere gerekli destek ve yardımı esirgemeyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'a da teşekkür etti. Dikyurt, derneklerinin olağan genel kuruluna katılan Vali İsa Küçük, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, daire amirlerine, üyelerine, işadamlarına teşekkür etti.

BAKİAD Olağan Kurulu'nda konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın da, her alanda olduğu gibi işadamlarının birlik beraberliğinin önem arz ettiğini belirterek, belediye olarak gereken destekleri vermeye çalıştıklarını söyledi. Belediye Başkanlığına seçildiği ilk zamanlarda Gaziantep'e giderek SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve ağabeyleri ile Bartın'a yatırım yapmalarını konuştuklarını, 2015 yılına kadar enerji sektöründen başka yatırım yapmayı düşünmeyen SANKO Holding'in Bartın'a yatırım yapmaları için teşviklerde bulunduklarını anlatan Başkan Akın şöyle konuştu:

"Bartın'ımıza 150 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını tahmin ediyorum. Bartın Belediyesi olarak da kanunlar çerçevesinde imar anlamında elimizden geleni yapmaya çalıştık. Çeşitli engelleri aşarak inşallah ruhsatı vereceğiz. İlk etapta 400 kişi çalıştıracaklarını biliyorum. Valimiz de bu konuda çok çalışıyor. Benim de hayalim, Bartın'ımız hem turizm şehri olurken bir taraftan da sanayi şehri olacaktır. Üretmeden tüketmek olmaz. Sadece hizmet sektöründe faaliyet gösterip alıp satayım düşüncesi olmaz. Üreteceğiz, çalışacağız, istihdam edeceğiz ki hizmet sektörü devam edebilsin. Cuma günü itibariyle Çağ Çelik'in ruhsatını kestik, onlarda buraya yatırım yapacaklar. Karabük hattane yönünden Bartın'a gelmek istiyor. 5 sene sonra Karabük'te belki de hattane kalmayacak. Ancak limanı olan ilimize gelecekler, Bartın hattaneciler için nakliye anlamında imkandır. Yeni OSB'nin yakında genişlemesiyle Karabük Bartın'a akacak, Bartın'ın çehresi değişecek. Bölgemizin hem turizm hem de sanayi şehri olabilmesi için uğraşmamız lazım. Belediye olarak işadamlarımıza ve yatırımcılarımıza kanunlar çerçevesinde ne gerekiyorsa elimizden gelen destek ve yardımı vermeye hazırız. Yatırımcıların ayaklarına gitmek, rica etmek, ellerinden öpmek, yasal çerçevede imkanları sunmak gerekiyorsa biz sunarız. Valimizin uğraş ve çalışmalarından aldığımız güçle bunları yapıyoruz."

Başkan Cemal Akın, 70'li ve 80'li yıllarda İstanbul'da bir Bartınlı aradıklarını fakat bulamadıklarını artık, İstanbul ve büyük illerde bir Bartın'dan fazla Bartınlı olduğunu söyledi. Başkan Akın, bunun tek sebebinin gelişememişlik ve istihdamın yapılamayışı olduğunu vurguladı. Birlik, beraberliğin tesis edilememesi, bir olmak ve diri olmayınca hiçbir şey yapılmasının mümkün olmadığının altını çizen Başkan Akın, "Husumetle hiçbir yere varılması mümkün değil, bu işler birlikten geçiyor. Kim yapacaksa, hangi siyasi görüştense, inancı ne olursa olsun önem arz etmez, yeter ki bu bölgeye yatırım gelsin, ilimiz ayaklansın. Sadece hizmet sektörü yetmiyor. İşadamların birlik ve beraberliği daim olsun, BAKİAD'ın Olağan Genel Kurulu'nun hayırlara vesile olmasını diler, yeni yönetimini kutlar başarılar dilerim" dedi.

"GÖREVİMİZİ EN İYİ YAPARAK HİZMET ETMELİYİZ"

BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve Belediye Başkanı Cemal Akın'ın hakkında övgü dolu düşünceleri dile getirmelerine teşekkür eden Vali İsa Küçük, herkesin görevi, yapılan iş ne olursa olsun bulunulan çevreye, insana, topluma, ülkeye ve millete faydalı olmak gerektiğini işaret etti. Kurtuluş Savaşı'ndan hemen sonra öğretmenlerle yaptığı toplantıda Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Bizim ordularımızın zaferi tamamdır, ama şimdi sıra sizin ordularınızın zaferidir" sözünü hatırlatan Vali Küçük, "Öğretmenlerimizin ordusu kimler, işte sizlersiniz, bizleriz, yani toprağı vatan yapan insanlardır, hepimiz, her birimiz hangi işi yapıyorsa en iyi yaparak öncelikle bulunduğumuz bölgeye, ülkemize, insanlığa faydalı olmak için çalışıyoruz. Bunu da ancak birlik ve beraberlik içinde başarabiliriz. Birbirimize destek olarak başarabiliriz. Kalkınma ve gelişmeye il bazında bakıldığı zaman, o ilin rekabet edilebilirlik üstünlüklerine bağlı bulunuyor. Demir çeliğin Bartın'da gelişmeye başlamasının en önemli sebebi deniz ulaşımındaki nakliyenin Karabük'e göre Bartın'ın daha ucuz olmasından dolayıdır. 2008 yılından beri çalışmalar sürdürülüyor, ümit edelim çalışmaların sonlanma noktasına gelelim. Biraz da yapılmış olan Çevre düzeni planının getirdiği kısıtlamalar da var. Çevre Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde inanıyorum ve kabul ediyorum, onların hassasiyetleri de yerindedir. Ancak bir yandan da Bartın gelişip, büyüyüp kalkınmalıdır. Buradaki istihdam alanlarını arttırmalıyız. Bartın'da göçü durdurabilecek daha etkin sanayileşmenin gelişmesi için de alt yapı oluşturuluyor. 2. tevsi alanı OSB Bartın'ın kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. OSB köprüsü ilk defa TSO'da gündeme gelince çalışma grubu oluşturuldu. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TSO'yu ziyaretinde yeni bir köprünün yapılması gündeme geldi. Burada TSO yönetimi ve meclis üyeleri olduğu için ifade ediyorum, unutmamak gerekir ki TSO ödeneğin eksik kalan tarafını tamamlama sözü vermişti, bunu da bekliyoruz. Yeni bölge, yeni bir ulaşım yolu, anayoldan yeni bir köprü olarak planlandı. İl Özel İdaresi işi hemen başlattı. İnanıyoruz ki 5-6 ay içinde köprü yapılmış, ulaşıma da açılmış olacaktır" diye konuştu.

"HAVA KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ BİR SORUN, KİRLİ HAVAYI SOLUMAYA KİMSE MECBUR DEĞİL"

Hava kirliliğinin Bartın için önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Vali İsa Küçük, "Bu konuda da güçlerimizi birleştirelim. Nasıl OSB'nin genişletilmesi, köprünün yapılması, üniversitenin kurulması gibi konularda Bartın birlikte hareket edebildi ve baskı grubu oluşturup nasıl sonuç alındıysa doğalgazın şehirde kullanılmasına da bir an önce gerekli mekanizmaları, hareket ettirecek bir sistemi oluşturmalıyız. Hemen yanımızda doğalgazı OSB'de kullanıyoruz. Işıklar, Bartın Seramik kullanıyor. Şehirde niye kullanmayalım, bu kirli havayı solumaya hiç birimiz mecbur değiliz. Daha çok baskı grubu ile bu süreci işler hale getirmeli, temiz havayı Bartın'ımızla birleştirerek yaz, kış daha şirin, daha güzel Bartın'ımızda yaşama hakkı geliştirelim" dedi.

Bartın Üniversitesi'nin bir yıl içinde yapılamayacak denilen şeyleri yaptığını, engellerin aşıldığını dile getiren Vali Küçük, "Geçtiğimiz hafta hava muhalefeti nedeniyle kampus alanındaki çalışmalara fiilen başlanamadı. Ancak maksat hasıl olmuştur. Rektörümüze, değerli akademisyenlerimize, idari kadrolara ben de huzurlarınızda teşekkür ediyorum Rektörümüz 2008 yılı eylül ayında görevine başladı. İki yıl içinde önemli mesafeler kat edilmiştir" diye konuştu.

"YURT, PANSİYON YAPIMI İÇİN BARTINLILAR ELİNİ ÇABUK TUTMALI"

Bartın'da önümüzdeki dönemde gelişmelerin üniversiteye bağlı olarak gerçekleşeceğini anlatan Vali İsa Küçük şöyle konuştu:

"Sonradan pişman olmamak için bir iki konuyu hatırlatmak isterim. Bilindiği gibi Bartın özellikle yurt, pansiyon, hastane ve otel konularında yatırım teşviklerine sahiptir. İlimizin dışında bugüne kadar bu alanda 3 yatırımcı müracaat etmiştir. Öğrenci yurtları yapılmasına özellikle dikkat çekmek istiyorum. Elimizde sınırlı sayıda arsamız vardır. Bunların sonradan Bartınlılara neden verilmedi dememek için elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ediyor ve bekliyorum. Şu anda bir yatırımcı teşvik belgesini almış, arazi talep etme aşamasındadır. Bir yatırımcı da teşvik belgesini almak üzeredir. Çok az arsamız vardır, bu konuda yatırım yapmayı düşünenler bir an önce işlemlerini tamamlayıp Ocak ya da en geç Şubat ayı başına kadar müracaat etmelerini öneriyorum. Çünkü sonra arsa kalmayacaktır. Arsa teşviki de mümkündür, Bartın'da arsanın bedelsiz verilmesi ya da 49 yıllığına irtifak hakkı verilebilir."

Yatırımcı ve müteşebbislerden itici güç olmalarını isteyen Vali İsa Küçük, "Bu toprakların Bartınlı olarak sahipleri, devamlı yaşayanları olarak biz sizlerin hizmetinizdeyiz. Bütün bunlar bu toprakları vatan yapmak için herkesin uğraşmasıdır. Yıllar önce söylenmiştir ama her zaman ve bugün de anlamı var olan bir söz vardır. Atçalı kel Mehmet vali-i vilayet, hademe-i millet demiştir. Yani vilayetin valisi milletin hademesidir. Bunu değişik şekillerde söyleyenlerde var. Gerçekten bütün kamu görevlileri, hizmet yaptığı yerdeki insanların, ülkenin, toplumun hizmetindedir. Sizlerden güç alarak çalışacağız. Hep beraber daha güzel bir Bartın, daha büyük Türkiye için çalışacağız" dedi.

Programda gösterilen BAKİAD'ın üyesi olduğu konfederasyon TUSKON'un 8 yıllık faaliyet tanıtım filmini hakkında düşüncelerini dile getiren Vali İsa Küçük sözlerini şöyle tamamladı:

"TUSKON'un filminden de anlaşılacağı üzere ülkemiz nereden nereye geldi. 8 yıl önce Bartın neredeydi nereye geldi. Belki bu başka bir toplantının konusu ama şunu hemen söylemeliyim, Bartın iyi bir noktaya gelmiştir, daha iyi bir noktaya gelecektir. Bunun çalışmalarını, hayallerimizi, hedeflerimizi Bartın 2023 hedefi ile ortaya konulmuştur. Bir hedef belirlenmesi, o hedefe gidilmesi, çok önemlidir. Ama hep beraber başarıp, bu hedefe ulaşalım."

Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Rıza Yalçınkaya'ya da teşekkür eden Vali İsa Küçük, milletvekillerinin Bartın'ın gelişmesi ve kalkınması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, Bartın'ın gelişmesi ve kalkınması yolunda milletvekillerine de destek olunması gerektiğini söyledi.

DİKYURT, GÜVEN TAZELEDİ
DİKYURT, GÜVEN TAZELEDİ
DİKYURT, GÜVEN TAZELEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2010 Pazartesi 11:10:05
Güncelleme :20 Aralık 2010 Pazartesi 16:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?