17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Diyabette beslenme nasıl olmalı?

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, diyabette beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, insülinin pankreastan salgılanan bir hormon olduğunu, besinlerden elde edilen glukozun karaciğerde depo edilmesini, yağa dönüştürülmesini ya da diğer vücut dokuları tarafından yakıt olarak kullanılmasını sağladığını kaydetti. İyi bir diyabet kontrolünün, kan şekeri seviyesini mümkün olduğunca normale en yakın tutmak anlamına geldiğini belirten Nacaroğlu, tedavide diyetin çok önemli olduğunu söyledi.

Dr. Osman Nacaroğlu, "Diyabet, insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozar ve kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olur. Bu da şiddetli, hatta ölümle sonuçlanabilen etkilere yol açabilir. İnsülin, pankreastan salgılanan bir hormondur. Besinlerden elde edilen glukozun karaciğerde depo edilmesini, yağa dönüştürülmesini ya da diğer vücut dokuları tarafından yakıt olarak kullanılmasını sağlar. Pankreas yeterince insülin yapamadığında vücudunuz glukozu kullanamaz ve kandaki bu glukoz, yani şeker giderek yükselir. Bu durumun yol açtığı rahatsızlığa 'diyabet' denir. Diyabet şeker hastalığı olarak da isimlendirilmektedir. İyi bir diyabet kontrolü, kan şekeri seviyenizi mümkün olduğunca normale en yakın tutmak anlamına gelir. Tedavide diyet çok önemlidir. Gerektiğinde insülin veya ilaca başvurulabilir. Diyabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Diyet kişiye özeldir. Çünkü her hastanın enerji ve besin gereksinimleri farklıdır" dedi.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, diyet uygularken dikkat edilmesi gereken hususları ise, "Kilonuzu koruyun, günlük beslenmenizi 3 ana, 3 ara öğün olarak düzenleyin, diyetinizde posalı besinleri, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, kepekli ekmek yeterince bulundurun. Tuzu azaltın, sıvı yağları kullanın, beyaz et ve sütlü tatlıları tercih edin, kızartmalardan kaçının, fiziksel aktivitelerinizi arttırın, yürümek, merdiven inip çıkmak, çarşıda dolaşmak gibi. Diyabetliler için üretilmiş çikolata, tatlı, reçel gibi ürünlerin tamamen masum ve zararsız olmadığını unutmayın, insülin kullanıyorsanız yanınızda mutlaka 4 adet kesme şeker taşıyınız, diyetinizi her koşulda sürekli uygulayın" şeklinde açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 13:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?