17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

DSP'den ittifak açıklaması

DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, DSP ile CHP arasında yerel seçimler için ittifak olacağı yönündeki söylemlere açıklık getirdi.

Kılıç, DSP'nin yerel seçim için yaptığı yaklaşımları CHP ve diğer partilerin göstermediğini söyledi.
Bartın Belediyesi El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı'na katılan DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, gazetecilerin CHP ile yapılması düşünülen ittifak çalışmaları ve DSP'nin seçimlere katılıp katılmayacağı yönünde sorularını cevapladı. DSP'nin yerel seçimler öncesi işbirliği konusunda gerekli adımları attığını ancak CHP ve diğer partilerin bu adımlara karşılık veremediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu: "Türk demokrasisi, Anayasal sistem, Anayasal sistemin doğrultusundaki yasal mevzuat gereği
Türkiye'de ittifaklar maalesef mümkün değil. Her parti yerel ve genel seçimlere kendi imkanları, kurumsal yapısı, tüzel kişiliği ile hazırlanmak ve girmek zorundadır. Siyasi partiler yasasının imkan verdiği bazı alanlarda, tüzüklerle düzenlenen boyutlar var. Bu imkanlarla yetkili organlar bazı kararlar alabilirler."


1980'den sonra Türkiye'de siyasetin parçalandığını anlatan Osman Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: "Eski kurumsal yapılar siyaset dışına itildi. Türk siyaseti ve Türk toplumu yeni bir yapılanma ile karşı karşıya kaldı. Bu suni yapılaşmalar da Türk toplumunun ihtiyacına karşılık vermedi. Bir yerden sonra aslında siyasetin bütünleşmesi, partiler sisteminin rafine edilmesi amacıyla yapıldığı söylenen Anayasal düzen ve siyasi sistem, aksine çok parçalı bir görüntüye yol açtı. Bunun da etkisiyle sağ ve solda bütünleşmeler ve ittifaklar gündemde tutuldu. Günümüzde de en önemli sorunlardan birisi ittifak."


Toplumda böyle bir beklenti olduğunu anlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "DSP olarak biz kurulduğumuzdan bu yana hep uzlaşmadan yanayız. Demokrasinin kalitesini standardını yükselmesinden ve bu yönde siyasi aktörlerin el ele vermesi görüş alış-verişinde bulunması ve olabildiği ölçüde işbirliği yapmasından yanayız. Bunun en büyük örneklerini verdik. 2007 yılında da verdik. Fedakarlıklarda bulunduk. Bu yerel seçimler öncesinde de toplumda böyle bir beklentiyi görüyoruz. Aktörlerin olumlu yaklaşımları gerekir. Böyle bir adımın olmamasına rağmen DSP bu yolu bu kulvarı açacak yaklaşımları seslendirdi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, makul ve özverili adımları attı ama diğer aktörlerden hiçbir cevap alamadık."


Osman Kılıç, CHP başta olmak üzere irili ufaklı bu toplumun bu yönde beklenti yönelttiği her kişi ve kurumdan gerekli cevapları alamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Bu durumda Anayasa ve Siyasi Partiler yasasının gereği olarak DSP yerel seçimlerle ilgili atılması gereken adımları süratle atıyor."


DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, ''DSP-CHP arasında ittifak olabilecek mi? DSP kendisi mi seçimlere girecek" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Biz, bizim cephemizden kurumsal olarak atabileceğimiz adımları attığımıza inanıyoruz. Bundan sonraki gelişmeleri değerlendiriyoruz."


DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, Bartın'da da DSP'nin gereken organları tarafından çalışmaların devam ettirildiğini ve Bartın ve tüm illerde DSP olarak seçime girme adımlarını attıklarını ifade etti. DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, İstanbul'da DSP'den Belediye Başkan aday adayı olan Prof.Dr. Zekeriya Beyaz'ın "İslam Müjdesi" kitabını da almayı ihmal etmedi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 15:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?