22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Dünyanın ciğerleri Bartın'da konuşuldu

Dünya Ormancılık Günü etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne (ZKÜ) bağlı Bartın Orman Fakültesi’nde "Orman" konulu konferans verildi.

Dünya Ormancılık Gün nedeniyle ZKÜ Bartın Orman Fakültesi’nde düzenlenen konferansa, Bartın Valisi Ali Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüdaverdi Eroğlu, Emniyet Müdürü Mesut Çevik, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta konuşan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Sarıbaş, ormanların canlı ve büyük bir sistemden oluştuğunu belirterek, "Ancak Türkiye’de ve bir çok dünya ülkesinde ormanlar ticari amaçlarla kullanılıyor. Ağaçlar, toprak, hava ve odunsu bitkilerle, mikroorganizma ve hayvanlarla kendine özgü ekolojik bir sistemdir orman. İnsan topluluklarının yaşadığı yerlerde ormanlar tamamen azaldı, kuzey kutbuna doğru çekilme oluşmaya başladı. Osmanlı döneminde Celali isyanları zamanında ormanlarımız çok fazla tahrip edilmiştir. Cumhuriyet döneminde 1937 yılında 3116 Sayılı Orman Yasası, 1945’te 4785 sayılı yasa ve günümüze kadar gelen devletlerle bu yasa sürekli değişim göstermiştir. Ülkemizde orman denildiğinde kerestecilik aklımıza gelir. Çünkü orman alanları yanlış kullanımlar sonucunda iş alanı ve geçim kaynağı haline gelmiştir. Yıllık odun gereksinimi 35 milyon metreküptür. Üretim ise 30 milyon metreküptür. Bu kayıpları önlememiz için hiç beklemeden çalışmalar yapmalıyız" dedi.

Doç. Dr. Metin Sarıbaş, son olarak Karadeniz Bölgesi’nin bitki çeşitliliği açısından zengin bir bölge olduğunu, 700’ün üzerinde odunsu bitkiye sahip olduğunu belirtti. Meşe, gürgen, kızılağaç, akağaç, dişbudak, kestane, çınar, huş, ıhlamur ve sığla ağaçlarının az bulunan türlerden olmasına rağmen Karadeniz Bölgesi’nde fazlalıkla bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Sarıbaş, Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye ormanlarının yüzde 24’ü oluşturduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 15:59:06
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 14:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?