18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Ehliyetleri alınanlara eğitim

Bartın'da alkol başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı ehliyetleri geçiçi süreyle alınan sürücüleri trafik ekipleri tarafından eğitici seminer verildi.


Seminerde sürücülere özellikle alkollü araç kullanılmaması konsunda uyarılarda bulunuldu. Trafik Eğitimcisi Başkomiser Sefer Yerebakan, can ve mal güvenliği için trafik kurallarına uyulması gerektiğini belirtti.


Bartın Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Tescil Şubesi Ekipleri tarafından, ehliyetleri geçici süre geri alınan sürücülere yönelik eğitim semineri düzenlendi. Bartın'da ehliyetleri 2 yıl süreyle geri alınan sürücülere yönelik eğitim, Sağlık İl Müdürlüğü'nün hazırladığı programlar çerçevesinde Emniyet Müdürlüğü Trafik biriminde görevli Trafik Eğitimcisi Trafik Başkomiseri Sefer Yerebakan tarafından eğitim sürdürülüyor. Verilen eğitimde, 2918 sayılı karayolu Trafik Kanunun 48. maddesine göre, alkollü içki, uyuşturucu veya keyif verici madde almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneğini kaybeden kişilerin karayolunda araç kullanmalarının yasaklandığı ve ağır cezai müeyyideler getirildiği anlatıldı. Başkomiser Yerebakan, "Belirlenen miktarlar üzerinde hususi araçlarda 0.50 promil üzeri, ticari araçlarda 0 promil üzeri alkollü araç kullandığı tesbit edilen sürücülerin suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde, birinci defasında sürücü belgeleri 6 ay süreyle geri alınır ve 480 YTL para cezası, ikinci defasında, sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınır ve 601 YTL. para cezası, üç ve üçten fazlasında ise sürücü belgeleri 5 yıl süreyle geri alınır. Mahkeme tarafından 963 YTL ceza yazılır. Ayrıca, alkollü araç kullanmaktan dolayı 2. kez hakkında işlem yapılanlar Sağlık Bakanlığınca sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulurlar ve bu eğitimi başarı ile tamamlayanların belgeleri süresi sonunda teslim edilir. Hakkında 3 ve 3'ten fazla işlem yapılan sürücüler ise psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri muaynesine tabi tutularak, bu değerlendirme ve muayene sonunda durumu uygun olanlara süresi sonunda belgeleri iade edilir" dedi. Trafik kazalarının nedenlerinin başında, aşırı hız, hatalı sollama ve alkollü araç kullanımı geldiğini vurgulayan Başkomiser Sefer Yerebakan, şöyle devam etti:


"Fakat direksiyon başına geçen sürücülerin bunu çabuk unutarak trafik ihlallerinde birbirleriyle yarıştıkları ve sonucunda istenmeyen kaza ve ölümlerin birçok değerimizi alıp götürdüğüne şahit olunmaktadır. Lütfen, başta kendi can ve mal güvenliğimiz için trafik kurallarına uyalım. Hem boşu boşuna cezaya maruz kalmayalım, hem de trafik canavarı olmayalım." Trafik Eğitimcisi Başkomiser Sefer Yerebakan, trafik kazalarını etkileyen faktörler, trafik kazalarının en aza indirilmesi için neler yapılabileceği, alkolün etkisinde araç kullanmanın getirdiği riskler, araç sürücüsünde olması gereken temel özellikler, hız ve görüş mesafeleri ile öndeki aracı takip ve durma mesafeleri gibi konularında gerekli olan temel bilgileri verdi. Başkomiser Yerebakan, ayrıca sürücülerin trafikle ilgili soruları cevaplandırırken, sürücülerle ilgili eğitim ve izleme çalışmalarına devam edileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 12:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?