22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Emzirme yardımına itiraz

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre belirlenen emzirme yardımının bebekler için yeterli olmadığını belirtti.

Milletvekili Yalçınkaya, emzirme yardımı konusunda TBMM'ye önerge verdi.
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM'ye verdiği soru önergesinde emzirme yardımı ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanmasını istedi. CHP Milletvekili Yalçınkaya, "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile daha önceleri vaat edilen emzirme yardımının, 6 ay boyunca toplam bin 200 TL. olması düşünülürken, çeşitli tartışmalar neticesinde süt ve cenaze yardımı belirleme yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunun yetkisine bırakılmış ve yönetim 01 Ocak 2009 tarihinden geçerli olacak süt ve cenaze yardımı oranları belirlenmiştir.

Buna göre emzirme yardımı SSK ve Bağ-Kurlular için 70 TL., cenaze yardımı ise ilk önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanları için 3 asgari ücret tutarı, yani yaklaşık bin 800 TL. daha sonra ise 1 asgari ücret tutarı yani 666 TL. olması öngörülürken, şimdi SSK ve Bağ-Kurlular için 289 TL olarak belirlenmiştir. Yasa kapsamında ilk önceleri 6 aylık emzirme yardımı için bin 200 TL. ve cenaze yardımı için bin 800 TL. düşünülürken, hayal kırıklığına uğratan 70 TL. emzirme yardımı ve 289 TL. cenaze yardımı rakamları nasıl belirlenmiştir? 70 TL.'lik emzirme yardımının bir bebek için yeterli olabileceğine ve 289 TL. ile bir cenazenin defnedileceğine inanabiliyor musunuz?

Bebeğe süt yardımı olarak 70 TL. uygun görülürken, 2008 yılında çıkarılan 'Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına' göre, buzağılara verilen para, her doğum için melez ırk da 300, saf ırk da 350 TL.'dır. Bu durum hükümetin çocuklarımıza vermiş olduğu önemi de ortaya koymaktadır. Bu çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanmasını istedi.
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, belirlenen rakamların da gerçek rakamlar olmadığını ifade etti

İha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 14:42:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?