22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Engelli çocukları için yardım istiyor

Niğde'de, 22 yıl önce teyzesinin oğlu ile evlendirilen ve Bartın'a gelen Gülay Tanık'ın iki çocuğu da engelli dünyaya geldi.

Biri 21 yaşında diğeri 16 yaşında olan iki çocuktan erkek olanı askere çağırılırken kız çocuğunun ise 2 bin TL verilerek ayağına yürüme cihazı yaptırılmazsa ömür boyu yatağa bağlı yaşamak zorunda kalması gerçeği ortaya çıktı.
Niğde'de, teyzesinin oğlu Erol Tanık (46) ile 22 yıl önce evlendirilen Gülay Tanık (40) iki çocuk dünyaya getirdi. Akraba evliliğinin sonuçlarının ne olduğunu çocukları dünyaya geldikten sonra anlayan genç kadın, evlendirilmeden önce akraba evliliğinden sakat çocukların dünyaya gelebileceğini kimsenin söylemediğini belirtti. Eşinin işleri nedeniyle Bartın'a gelen Gülay Tanık, "Bana çocuklarımın dünyaya geldikten sonra engelli olabileceğini söyleselerdi asla evlenmezdim. Kimse bizi bilgilendirmedi. Eşimde benimle aynı şeyleri düşünüyor. Oğlum 21 yaşında ve 21 yıldır yatağa mahkum bir hayat yaşıyor. Ben her gün oğlumun yüzüne bakarken üzüntü içerisindeyim" dedi.


Akrabalar arasında birbirlerini seven çocuklara mutlaka bu gerçeklerin anlatılması gerektiğini belirten Gülay Tanık, şöyle konuştu: "Bilgisizlik çok kötü bir şey. Kızım da oğlum gibi engelli dünyaya geldi. Onun da durumu aynı. Ben ölürsem çocuklarım ortada kalır."


ENGELLİ GENÇ ASKERE ÇAĞIRILDI
Erol ve Gülay Tanık çiftinin 21 yıl önce dünyaya gelen çocuğu Nedim Tanık, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından askere çağırıldı. Askerlik çağrı kağıdı aileye teslim edilirken şu an asker kaçağı görülen Nedim'in durumunun ne olacağı merak ediliyor. 21 yaşındaki Nedim Tanık'ın Özel Değişim Rehabilitasyon Merkezi tarafından haftanın belirli günlerinde evlerine gelerek fizik tedavisi yapılıyor.
Anne Gülay Tanık, çocuğuna devlet engelli maaşı bağlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Üç aydan aya maaş alıyor. Keşke ayağa kalksa kendi ellerimle getirip askere teslim ederim. Ama ömür boyu yatağa bağlı yaşayacak. Yüzde 100 özürlü raporu var. Şimdi askere çağırıyorlar. Gidemediği için de asker kaçağı görünüyor. Ne yapacağımızı bilemiyorum."


16 YAŞINDAKİ KIZIN YATAĞA BAĞLI YAŞAMAMASI İÇİN İKİ BİN TL GEREKLİ
Doğuştan spastik olan 16 yaşındaki Esra Tanık da 22 yıl önce akraba evliliği yapan anne ve babasının gözlerinin içine bakıyor. Algılayabilen ve Özel Değişim Rehabilitasyon Merkezi'nde haftanın belirli günlerinde fizik tedavisi ve eğitimi verilen Esra Tanık, tüm olumsuzluklara rağmen tedavisine cevap vermeye çalışıyor. Doktorların yatağa bağlı kalmaması için iki ayağına yürüme cihazı alınması gerektiği yönünde rapor verdi. Yürüme cihazını alabilme durumları olmayan Gülay Tanık, şöyle konuştu: "Devletbakım için Esra'ya aylık 450 TL veriyor. Çocukların altlarına bez bağlıyorum. Bu para ile ancak bez alabiliyoruz. Şimdi kızımız için yürüme cihazı almamız gerekiyor. Alamazsak Esra'nın ayakları zamanla kilitlenecek ve yatağa mahkum yaşamak zorunda kalacakmış. Çocuklarımız gözümüzün önünde eriyor biz ise elimizden bir şey gelmediği için çaresiziz."


Devlete yardım için müracaat ettiklerini anlatan Gülay Tanık, sözlerine şöyle devam etti: "Kızımıza maaş verdiklerini, bu cihazın parasını maaşıyla karşılamamızı söylediler. Ancak bu maaşı zaten bez parası yapıyoruz. Yürüme cihazı ise iki bin TL civarındaymış. Elimizde para olsa almaz mıyız? Bize ne olur yardım edin. Kızımız olsun yatağa bağlanmasın. Ne olur bize sahip çıkın."
Akraba evliliğinin cezasını iki engelli çocuğu dünyaya getirmekle çeken 40 yaşındaki Gülay Tanık, şimdi kızının yatağa bağlı hayat geçirmemesi için 2 bin TL bulunmasını bekliyor.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 11:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?