16
Mayıs
2024
Perşembe
BARTIN

Esnaf odası Bağ-Kur'u masaya yatırdı

Esnaflar, Bağ-Kur primlerini ödemekte zorluk çekiyor. Esnaf odasının yaptığı araştırmalara göre 14 ve 15. basamaktan maaş alan ile 12. basamaktan emekli olanların aynı maaşı aldığı belirlendi.

Ulus Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından yapılan istatistikleri göre, esnafların Bağ-Kur ödemelerini yapmakta zorlandığı, ödemelerin borç ve kredi usulü ile ödenmeye çalışıldığı tespit edildi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Akman, esnafın ödeme zorluğu çektiği Bağ-Kur ödemelerinde adaletsiz bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

350 YTL ödeyerek 14 ve 15. basamaktan emekli olan ile 274 YTL ödeyerek 12. basamaktan emekli olanların aynı maaşı aldığını belirten Akman,"Bağ-Kur ile ilgili olarak aldığımız şikayetler doğrultusunda araştırmalarda bulunduk. Bağ-Kur'u bağımsız çalışanlar kurumu olarak görüyoruz. 14 ve 15. basamak ile 12. basamaktan emekli olanlar yaklaşık 550 YTL maaş alıyor. Maaşlar aynı ama prim ödemeleri farklı. Bu sistemin değişmesi gerekiyor. Kalkınmada öncelikli yörede yaşıyoruz. Prim ödemelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Ulus Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Akman, Almanya'da 20 yıl çalışan gurbetçilerin Türkiye'ye gelerek Bağ-Kur'a 23 bin YTL ödemesi durumunda hanımlarını emekli yapabildiğini, ancak Türkiye'deki esnafın böyle bir şansının olmadığını da tespit ettiklerini ifade etti.

Ayrıca Akman, kurumun asıl sahipleri olan esnafların bu durumdan yararlanabilmesi için kanun değişikliklerinin en kısa sürede yapılması gerektiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 13:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?