18
Mayıs
2024
Cumartesi
BARTIN

Esnafa sicil affı geliyor

Bartın'da esnaf ve sanatkarın sıkıntılarını dinleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkara sicil affı getirileceğini belirtti.


Esnaf Odası Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Bartın Esnaf Odası Başkanı Sabri Tutum, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına bağlı oda başkanları katıldı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, önümüzdeki dönemde esnaf ve sanatkarlara sicil affı getirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Palandöken, "Şimdi gündemimizde sicil affı var.

Vergi barışıyla ilgili bir çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde çözüme kavuşacak. Maliye Bakanının da bu konuya olumsu bakışı var. Geçen yıllarda da yapıldı ama uygulanmadı. Ticari hayatınız devam ediyor. Siz borcunuzu ödemişsiniz ama o listeden adınız silinmiyor. Şimdi o bankalar bile yok. Bir çok banka burada şubelerini kapattı. 60 milyar doları götürenlerin arasında bankalar vardı. Bu ekonomik krizleri esnaf ve sanatkarlar çıkartmadı ki. Bizim esnaf ve sanatkarımız katma değer oluşturuyor. Sicil affının düzenlenmesiyle yeniden yapılanmalar gündeme gelecek ve esnaf ve sanatkarlarımız rahatlayacaktır" dedi.

"ESNAF VE SANATKARLAR BÖLGESEL TEŞVİKLERDEN YARARLANDIRILACAK"
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlara sicil affı getirilmesinin ardından bölgesel teşviklerden yararlandırılması için de TBMM'nin ilk gündem maddesine talep de bulunduklarını söyledi. Palandöken, "Bölgesel teşvikler ve yapılacak bu teşvik programında esnaf sanatkarlarımızın da yararlanmasını istiyoruz. Bu bölgesel teşvik kapmasında esnaf ve sanatkarınız da bu haktan yararlanacak. Devletin verdiği destek yeterli olması, sıkıntı olacak. Bir nebze esnafı rahatlatabilmesi için can suyu kredisi istedik. KOSGEB aracılığıyla talep etmiştik. KOSGEB'in ortağı küçük boy işletmeler akla geliyor. KOSGEB imalat sektörüne veriyor. Bizim esas sıkıntı doğan imalat sektörünün dışındaki hizmet sektörü. Hizmet sektöründe sıkıntı olunca imalat sektöründeki can suyu sıkıntılı. 5 bin kişi faydalanacak. Yüzde 25'i kalkınma bölgeleri, yüzde 25'i Doğu ve Güneydoğu, diğer yüzde 50 ise diğer şehirlere dağıtılacak. Esnaf sayısı 2 milyon. Aileleri birlikte ülke nüfusunun 3'te 1'i. Siz bunun 5 binine, yani imalat sektörüne vereceksiniz. Sigorta borcu olmayacak, kredi kartından başınıza bir iş gelmeyecek. Verginizi düzgün yatıracaksınız. Ancak o zaman yararlanabileceksiniz. Peki kime yarayacak bu kredi? Neye deyecek? Biz ekmeğimizi kazanmaya gayret ediyoruz. İtiraz edelim diyebiliriz. Ama 5 bininin yararlanması istedik. Sanayi ve Ticaret Bakanımız ile görüşüyoruz. Esnaf sanatkarların filmini çektik. Ne olması lazım, bundan sonraki programda neler olmalı. Hükümetin acil eylem planında değişim, dönüşüm ve destek var.


İlk ayağı geldi. Bu 5 bin kişinin, hizmet grubunda en az 250 bine çıkartılmasını istiyoruz. 2 katrilyona ihtiyacımız var. Türkiye genelindeki 5 bin esnafımız kendisini kurtarmak için hamle yaptı. Ekonomik anlamda az da olsa sıkıntı ortadan kalkacak" dedi.


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sosyal Güvenlik Yasası'nda 5 maddede önemli gelişim sağlandığını belirtti. Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Sabri Tutum, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'e, çeşitli hediyeler verirken, Palandöken ve Bartın'daki esnaf ve sanatkarlara bağlı oda başkanları toplu fotoğraf çektirdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?