22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Fındığını sökene böğürtlen

Bartın'da fındık üreticiliği yapan ve kendi isteği ile fındığını sökecek çiftçilere Tarım İl Müdürlüğü tarafından yaklaşık 3 bin TL'lik böğürtlen veya ahududu bitkisi desteği verilecek.


Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Bartın'da böğürtlen ve ahududu yetiştiriciliğinin desteklenmesi için değişik projeler hazırlandığı bildirildi. Ağırlıklı olarak seracılık ve fındık üreticiliği tercih edilen Bartın'da, Tarım İl Müdürlüğü ahududu ve böğürtlen projesi başlattı. Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "Bartın'da güz döneminde bakanlık projelerinin yüzde 20'sini demostrasyon çalışmalarına ayırdık. Proje kapsamında Bartın'da 5 dönümlük alanda ahududu bahçesi oluşturuldu. 8 dönümlük alanda da böğürtlen bahçesi oluşturuldu. Bu projenin tüm masrafları bakanlık tarafından karşılanıyor. Üreticinin tek sorumluluğu bahçede çardak yapmak ve bakımlarını tamamlamak. Bu projenin 1 dönümlük maliyeti 2 bin ile 3 bin TL'dir. Amacımız üzümsü meyveleri çoğaltmaktır. Ahududu ve böğürtlenin örnek üretim bahçelerini tamamladıktan sonra üretimi yaygınlaştırmak istiyoruz. Yaygınlaştırabildiğimiz taktirde ahududu ve böğürtlen işleme tesislerinin kurulacağını, böylece hem üretici istihdamına katkı, hem de sanayi istihdamına katkı sağlamış olacağız. Ahududu ve böğürtlen üretimi yapıldığında dönüm başına 2-3 ton ürün elde edilir. Fındık ile karşılaştırma yaptığımızda daha fazla para kazandırıyor" dedi.


Fındık üreticiliği yapan ve kendi istekleri doğrultusunda fındıklarını sökecek olan çiftçilere de destek vereceklerini belirten Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, bakanlık tarafından çiftçiğe verilen desteğin süreceğini ifade etti. Alagöz, "Artık ilimizde fındık üretimi eski dikimlerle sürdürülüyor. Yürürlüğe konulan kanuna göre zaten artık düz alanda fındık dikimi yasaklandı. Fındık dikiminin yapılabilmesi için yüzde 6'lık eğim ve 750 metre rakım altında olma mecburiyeti geldi. İlimizde düz alanda fındık üretimi yapıldığı bin 330 dekarlık alan var. Bu alanların sahipleri fındıklarını sökerler ve yerine başka bir ürün dikerlerse devlet kendilerine dekar başına 600 TL karşılıksız para ödeyecek. Fındık üreticisi zaten az kazandığından şikayetçi. Hem sökme parası alacak, hem de yerine başka bir ürün üretmeye başladığında destek alacak. Bu fırsatı çiftçilerimizin kaçırmamalarını istiyoruz dedi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 13:22:52
Güncelleme :25 Ağustos 2009 Salı 13:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?