22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Gazetelere ceza yağdı

Bartın'da günlük olarak yayın yapan ve resmi ilan alan Bartın Ekspres ve Bartın Gündem Gazetelerine 5 milyon TL vergi cezası kesildi. Ekspres Gazetesi Sahibi Sadi Çınçın, kesilen cezaların seçimlerde muhalefeti desteklemekten kaynaklandığını iddia etti.


Bartın'da 2 gazeteye rekor vergi cezası kesildi. Bartın Ekspres Gazetesine 3 milyon TL, Bartın Gündem Gazetesine de 2 milyon TL vergi cezası öngörüldü. Kesilen yüksek vergi cezaları Bartın'da şaşkınlıkla karşılandı. Gazete sahipleri ulusal gazetelerden çok vergi cezasının kesildiğini belirtti. Vergi cezası olarak karşısına çıkan cezanın aslında hükümete karşı yapılan muhalefete yer vermenin ve muhalif olarak görülmenin bir cezası olduğunu söyleyen Ekspres Gazetesi Sahibi Sadi Çınçın, "Yandaş basın olsaydık bunlar başımıza gelmezdi. Gerçek anlamda gazetecilik yapmanın cezasını çekiyoruz" dedi.
Ekspres Gazetesi Sahibi Sadi Çınçın, "Bana ve eşime ait gazetede incelendiği zaman birçok mükellefte bulunabilecek eksiklikler tespit edildi. Bunun karşılığında çok ağır bir ceza ile karşı karşıya kalıyoruz. Defterdarlık haksız bir uygulamayla gazetelerin gelirlerine de tedbir koydu. Şu anda gazeteleri çekip çevirecek bir gelirden yoksunuz. Kapanmaya doğru gidiyoruz. Büyük bir haksızlıkla karşı karşıyayız. Bize yapılan incelemenin başta bütün basın yayın kuruluşları olmak üzere diğer mükelleflere de yapılmasını istiyoruz. Bartın'da kazancı ile vergisi birbirini tutmayan yüzlerce mükellef var. Bunlar neden görülmüyor? Bartın'da tek gazete sahibi ben miyim? Diğer basın yayın kuruluşları hakkında neden bir inceleme yapılmıyor? Valiliği göreve davet ediyoruz. Bütün Bartın'ın incelenmesini istiyoruz. Yerel basın tarihinde görülmeyen büyüklükte rekor bir cezayla karşı karşıya kalmıştır. Gazetelerin incelenmesinin ardından hazırlanan raporlarda yer alan iddialara karşı her türlü yasal haklarımızı kullanacağız" dedi.


Bartın Ekspres Gazetesi Sahibi Sadi Çınçın, "Gazeteler kapanırsa devlet ne kazanacak? İlan gelirlerimize el konulması sonucu çalışanlarımızın maaşlarını ve sigortalarını ödeyemez duruma geldik. Bunları sadece iktidar partisiyle ters düştüğümüz için değil aynı zamanda Defterdarlık ile de ters düştüğümüz için yaşıyoruz. Bize ne zamandır diş bileyen Defterdar uygun ortamı buldu ve üzerimize geldi. Çok büyük bir cezayla karşı karşıyayız. İnsan haklarına aykırı uygulamalar yaşıyoruz. Defterdarlık bazı kişileri kolluyor mu? İnceleme sırasında bizde belgesi usulsüz çıkan firmadan Bartın'da başka bir gazetenin de alış-veriş yaptığı ve bu gazetenin aldığı belgelerin de usulsüz olduğu tespit edilmiş. Bunu bizzat bana kontrolörle defterdar söyledi. Bu gazeteye neden bizimle birlikte aynı anda işlem yapılmadı? Bu gazeteye beyannamelerde düzeltme imkanı mı tanındı? Zaman mı kazandırıldı?" dedi.
Bartın Ekspres ve Bartın Gündem Gazetelerine verilen 5 milyon TL'ye yakın vergi cezası Bartın'da gerçek anlamda gündem oluşturdu. Defterdarlıktan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 13:19:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?