17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Gelinlere su böreği testi

Bartın'da, eskiden kaynana adaylarının gelin adaylarını mutfakta su böreği testine tabi tuttuğu, testi geçen kızların gelinliğe kabul edildiği öğrenildi.


Bartın su böreğinin ilginç hikayesi ortaya çıktı. Bartın'da yıllar önce gelin adaylarının evlenmeden önce kaynanaları tarafından mutfak testinden geçirildiği ortaya çıktı. Kaynanaların özellikle gelin adaylarına Bartın yöresine özgü su böreği yaptırdığı, böreği yapan gelin adayına oğluyla evlenmesine izin verdiği belirtildi.
Bartın su böreğinin hamurunu açamayan ve böreği yapamayan gelin adaylarının damatlarla evlenmelerini bir başka bahara ertelediği ortaya çıktı. Ev kadını Nahide Ertunç, eskiden kaynanaların kız istemeye gittiğinde gelin adaylarına "Yufka açabilir misin? Su böreği yapabilir misin?" dediğini hatta gelin adayına yufka açtırıp su böreği yaptırdığını söyledi. Bartın yöresinde bayram, sünnet, düğün ve özel günlerde su böreği yapıldığını anlatan Ertunç, şöyle konuştu: "7 gelin bir araya gelmiş ama akşama kadar


su böreğini yapamamış. Ancak biz 45 dakikada hazırlayıp yemeğe hazır hale getiriyoruz. Kızların öğrenmesi gereken işlerden biri hamur açmak. Önceden genç kızları istemeye gidince, yufka açtırırlarmış. Yufka açamayan kızları almazlarmış. Bu bir gelenek. Şimdi artık böyle bir şey yok. Şimdi genç kızlar hamur açmasını bile bilmiyor. Her annenin kızlarına öğretmesi gereken en önemli işlerden biri bizce budur."


SU BÖREĞİNİN HAZIRLANIŞI
Su böreği, bir kabın içerisine tepsinin büyüklüğüne göre yumurta kırılıp içine un, tuz ve su ilave edilerek hamur hazırlanıyor. Hamurlar kesilip dinlenmeye bırakılıyor. Hamur iyice yorulduktan sonra oklava ile tepsinin büyüklüğüne göre açılıp istifleniyor. Daha sonra istiflenen hamur sıcak suyun içinden geçirildikten sonra tepsiye konuluyor. Tepsinin içene konulan 8-10 kat hamurların arasına maydanoz ve peynir konuluyor. Tepsinin içindeki börek pişirilmeye hazır hale geliyor. Su böreği genellikle tereyağı
kullanarak pişiriliyor. Yüksek ateşe konulan su böreği 20 dakika içerisinde tüm etrafı çevrilerek pişiriliyor ve hazır hale geliyor.
Bartın'da gelin adaylarının kaynananın mutfak testinden geçmesine kadar uzanan su böreği, şimdi Bartın'ın geleneksel mutfağında yerini aldı. Güzel tadı ile sofraların vazgeçilmezi arasında olan hamur işi su böreği, özellikle bayramlarda ilk akla gelen hamur işleri arasındaki yerini de hiç bir zaman kaybetmiyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 13:19:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?