22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Geliştirme toplantısı yapıldı

Bartın Belediyesi'nin organizasyonunda, İstanbul'da Yaşayan Bartınlılar Derneği'nin öncülüğünde "Bartın Vizyonunu Oluşturma ve Geliştirme Toplantısı" Belediye Meclis Salonu'nda yapıldı.


Toplantıya Bartın Valisi Halil Işık, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İstanbul'da Yaşayan Bartınlılar Derneği Başkanı Mete Fırıncıoğlu, Prof. Dr. Mehmet Çubuk, Doç. Dr. Şinasi Kaya, TSO Başkanı İsmail Toksöz, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Bartın Valisi Halil Işık, "İstanbul'da yaptığım temaslarda Bartın adına güzel bir topluluk oluştuğunu gördüm. Vizyon kazanmış Bartınlı hemşerilerimiz var. Bu zenginliklerimizi Bartın için kullanmamız lazım. İşte bu toplantı büyük önem taşıyor. Bartın'ın kanaat önderlerinin katıldığı bu toplantıyı çok önemsiyorum" dedi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da konuşmasında Bartın'da fikir birliği yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bartın'ın vizyonu için ortak aklı bulalım. Fikir birliğiyle şehrimizi geliştirelim" dedi. İstanbul'da Yaşayan Bartınlılar Derneği Başkanı Mete Fırıncıoğlu, vizyon projesinin tamamlandığında Bartın'ın anayasası niteliğinde olacağını söyledi. Fırıncıoğlu, "Yöneticiler değişse bile vizyon değişmeyecektir. Bu toplantılarla Bartın için önemli adımlar atılacak. Vizyon ve şehirsel kimlik oluşturulacak. Kalkınma öncelikleri iyi tespit edilecek" dedi.


Vizyon oluşturma projesi ile ilgili konuşan Bartınlı Profesör Dr. Mehmet Çubuk, "Bartın 1737'den itibaren ve 19. asır sonuna kadar ip-halat-makara ve gemi yapımında önemli bir kent merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde tarımsal faaliyetler, orman zenginliğinin işlenmesi ve bazı endüstriyel işletmelerin açılmasıyla beliren gelişme, Bartın'a asıl vokasyonuna dönük sıçramayı yaptıramamıştır. Keza Cumhuriyet Türkiye'sinin ve içinde bulunduğu hinterlanttaki gelişmelerden yeteri kadar yararlandırılamamıştır. Bartın bağlı olduğu Zonguldak'ın gölgesinde kalmıştır. Uzun süre kapalı ekonominin karakterize ettiği gelişme son 50 yıllık dönemde, kentin ekonomik, sosyal, kültürel yaşamında ve yapısında kuşkusuz önemli değişimler yapmış fakat Bartın'ı bölgesi içinde üstleneceği önemli işlevlerle buluşturamamıştır" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Çubuk geçen yıl hazırlanan ve kitap haline getirilen Bartın Valiliği'nin "Bartın 2023" projesini de öğrendiğini bundan büyük heyecan duyduğunu belirterek, "Bartın çok az ilin yaptığı bir çalışmayı hazırlayıp kamuoyuna sunmuş. Vizyon çalışmasının birinci kısmını hazırlamış" dedi. Vizyon oluşturma toplantılarının devam edeceği belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 09:46:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?