22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Göğüs hastalıkları hastanesi kapatılıyor

Sağlık Bakanlığı, Bartın'da, Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ni kapatıyor.

Hastanenin kapanma ihtimali Türk Sağlık Sen yöneticilerinin tepkisini çekti. Sağlık İl Müdürlüğü de hastanenin kapanması ile birlikte tedavi gören hastaların Bartın Devlet Hastanesi'nde tedavi göreceklerini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de akciğer ve tüberküloz hastalıkları sıralamasında yüzde 51 ile birinci sırada yer alan Bartın'da, bu hastaların tedavi gördüğü Göğüs Hastalıkları Hastanesi kapatılıyor.

Verem hastalarının sürekli tedavi için geldiği Batı Karadeniz Bölgesi'nin tüberküloz merkezi olan Göğüs Hastalıkları Hastanesi yoğun bakım ünitesi ve 104 yatak kapasitesi ile şifa dağıtıyor. Hastanenin kapatılmasının gündeme gelmesi üzerine Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanlığı bir açıklamada bulundu.

Hastanenin kapatılacak olması hastane çalışanlarını ve hastaları da olumsuz etkiledi. Sağlıkçılar, hastanenin kapatılmak istenmesine tepki gösterdi.
Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Ziya Turhan, hastanenin kapatılmak istenmesini anlayamadıklarını, alınan karardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Bartın'daki Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin 1954 yılından beri tüberküloz yani verem hastalarının ve tüm maden hastalarının şifa yuvası olduğunu anlatan Turhan, şöyle konuştu: "Ama maalesef Batı Karadeniz Bölgesine hizmet vermekte olan hastanemiz Bartın Devlet Hastanesi ile birleştirilmek suretiyle kapatılmaktadır. Bu durumda hastalarımızın şimdiki gibi yeterli hizmet alamayacakları açıktır. Halen Göğüs Hastalıkları Hastaneleri içinde ilk yoğun bakım ünitesi açan hastanedir. Göğüs Hastalıkları Hastanesi 104 yataklı olup, yaklaşık iki yıldan beri 6 yataklı yoğun bakım ünitesi ile hizmet vermektedir. Ülkemizde Göğüs Hastalıkları Hastaneleri içerisinde ilk yoğun bakım ünitesi açan hastanedir. Bundan dolayı Bartın'da yoğun bakım hastalarımızın il dışına gitmek ve hastanelerde çile çekmekten kurtulmuşlardır."

Turhan, hastanenin kış aylarında yatakları tamamen dolarken bazen hastalara 'Boş yatağımız yok' şeklinde söylendiğini iddia etti. Bunun yanında hastaların yatarak tedavilerinin 2-3 hafta sürdüğünü anlatan Turhan, sözlerine şöyle devam etti: "Devlet Hastanesi ile birleştirildiğinde göğüs hastalarına bu sayıda yatak tahsis edilecek mi ve bu kadar süre ile yatmalarına imkan olacak mıdır? Özellikle köylerimizde bulunan imkanları sınırlı maden emeklisi göğüs hastalarımız nasıl tedavi olacaklar? Tüm bunların yanında Göğüs Hastalıkları Hastanesi tüberküloz hastalığı açısından bölge hastanesi olarak hizmet vermektedir. Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Bartın ve ilçelerindeki tüberküloz hastalarının tedavileri burada yapılmaktadır. Bu kadar önem arz eden bir dal hastanesinin sözüm onlara, kalite yükseltmek ve mevcut kaynakları rantabil kullanmak adına Devlet Hastanesi ile birleştirmek hastalar açısından hiçbir fayda sağlamayacak, aksine zararı olacaktır. Sağlık Bakanlığı hastanenin 1. basamak yoğun bakım hizmeti
verdiğini de gerekçe göstermektedir. Kendilerine bağlı olan Göğüs Hastalıkları Hastanemizin yoğun bakım ünitesi 2. basamaktır ve birleştirmek istedikleri Devlet Hastanemizin yoğun bakım ünitesi ile aynı seviyededir."

HASTALARA DEVLET HASTANESİ BAKACAK
Bartın Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kapanma tehlikesine Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu farklı bir pencereden baktı. Dr. Nacaroğlu, Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin Devlet Hastanesi ile birleşmesiyle kapanmayacağını aksine, Göğüs Hastanesi'ndeki hastalara aynı şekilde bakılmaya devam edeceğini bildirdi.

MAĞDUR OLURUZ
Bartın Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kapatılmak istenmesi hasta yakınlarını da etkiledi. Halen Göğüs Hastalıkları Hastanesinde yakınlarını tedavi ettiren hasta yakını İrfan Genç, En alt tabakadan en üst tabakaya kadar hastane personelinden memnunuz. Hastane birleşirse hem çalışanlar hem hastalar hem de hasta yakınları mağdur olacaklar" dedi.

80 yaşındaki Niyazi Aydın, "Bana herkes iyi davranıyor. Hastanenin kapatılmasını istemiyorum. 15 yıldır burada yatarak tedavi oluyorum" dedi. 70 yaşındaki Aydın Yaman da, " Burası kapatılırsa, benim başka hastaneye gitme imkanım yok. Hastane personelinin hepsinden Allah razı olsun" diye konuştu.

Bartın Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin kapatılmak istenmesi konusu ile ilgili hafta içinde Bartın Sağlık Müdürlüğü'nün bir açıklama yapması bekleniyor. Hastanede tedavi gören madenciler ve maden emeklilerinin olması sebebiyle Genel Maden İşçileri Sendikası yönetiminin de açıklaması bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 15:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
veysel kaya IP: 85.181.26.xxx Tarih : 4.06.2009 02:45:09

hastene kapatmasi kolay acmasi cok zor. zaten bartin devlet hastenesinin ici ve durumu hicde iyi degil birde bu hastalar buraya dolarsa bakiniz siz milletin cilesine iyilesecek durum derken dahada kötü olur. yazik millete. tabiki cileyi hep nedense millet ceker bunu yapanlar ve sorumlu kisiler hep keyfindedir. gün gelir devran döner hesap günü gelir unutmasinlar. il salik müdürü biliyormuki millet ne cekiyor.  müdür önce devlet hastenesindeki sorunlarini cözsün milleti orada bir rahat nefes aldirsin o kalabaligi bitirsin gerisini sonra.  saygilar