17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

HEMA ocaklarımıza giremez

Zonguldak GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, Amasra'ya giderek işçileri HEMA konusunda bilgilendirdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Bartın'ın Amasra ilçesine giderek, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nde çalışan maden işçilerini HEMA şirketiyle ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Ziyarette, Ramazan Denizer'in yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcıları Rahmi Yaman ve Dursun Oğuz, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ramis Muslu, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, GMİS'in Amasra, Karadon, Armutçuk, Üzülmez, Kozlu, Merkez ve MTA Şubesi başkan ve yöneticileri katıldı.

Amasra Kuyubaşı'nda ilk konuşmayı yapan GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, “Sendikamız her üyesiyle verilen mücadelede yer aldı. Başkanlar Kurulumuzda alınan kararlar konusunda Genel Başkanımız Ramazan Denizer görüşlerini sizlerle paylaşacak” dedi.

Maden işçisine seslenen Denizer, HEMA'nın çalışmaları konusunda iyi niyet gösterdiklerini ancak iyi niyetlerinin kötüye kullanılmaya çalışıldığını belirterek, “Herkes işini yapacak. İyi niyetimizi kötüye kullananlar işyerimizin yanından bile geçmesin. HEMA buraya geldiğinde, ihaleyi aldı kendi işini yapacağını söyledi. Havzamızda iş yapan diğer özel sektör de kendi işini yapıyor.

Burada, herkes kendi işini yaptığı sürece, bizim ekmeğimize, işimize, aşımıza göz koyulmadığı sürece özel sektör çalışabilir dedik. Biz iyi niyet göstermiştik. 300-400 milyon ton rezervli Amasra B projesini alan şirket geldi bizimle yaptığı görüşmelerde 'Sizin ocağınızdan inip galerilerimi açabilir miyim?' dedi. Bakalım, dedik. Kuyu şartları hem bize hem size yeterse değerlendiririz. Ama ekmeğimize el uzattığınız an tepenizdeyiz dedik. Teknik raporlar hazırlattık ve özel şirketin ocağı kullanması girişimini bugüne kadar erteledik. İyi niyetli davrandık ve kendi niyetlerini görmüş olduk.

Bundan sonra hiçbir şekilde bizim ocaklarımıza giremeyecekler. Biz bu şirket kendi ocaklarına galeri sürmek için bizim ocaklarımıza girse ne olur, girmezse ne olur değerlendirmesi yaparken HEMA denen şirket TBMM KİT Komisyonu'na Amasra'nın tümünü alabilmek için dilekçe verdi. Amasra B projesinin yanında bir de Amasra A sahasını alacaklarmış. Alsınlar da görelim. Geldik HEMA'nın çalışmalarını gördük. Geçtiğimiz hafta Genel Merkez ve Şubeler yöneticisi arkadaşlarım da çalışmaları yerinde incelediler. Ben 3 ay önce gelmiştim. Arkadaşlarımın incelemesinde ciddi hiçbir ilerleme olmamış. Yapar yapmaz, bizi ilgilendirmez.

Ama işimize, aşımıza göz koyanın tepesine bineceğiz. Biz iyi niyetimizi gösterdik, iyi niyetimizi kötüye kullananlar bundan sonra işyerimizin kenarında bile gezmesinler. Herkes işini yapacak. Biz Amasra A sahasında üretimi yükseltebilmek için canı pahasına çalışıyoruz. Hiç kimse bizim moralimizi bozmasın. Biz, bize sahip çıkana sahip çıkarız. Sahip çıkmayan her kim olursa olsun dimdik karşısındayız. Kurum çalışacak mı çalışmayacak mı bir an önce gösterecekler. Çalışacaksa işçi açıklarını giderecekler. İşçi açıklarını gidermeyenlerle işimiz var. Bizi kimse kandırmasın. Biz sorunun masa başında çözülmesini istiyoruz.

Meclis Başkanımız Sayın Köksal Toptan diyor ki, 'Ocaklar rehabilite edilecek, yatırımlar yapılacak, işçi açıkları giderilecek, Başbakan Zonguldak'a gelecek'. Çalışma Bakanına gidiyorum, 'Başbakan ocağa girecek, işçiyi de ocakta isteyeceğiz' diyor. Başbakan gelecek, türban tartışması çıktı, Başbakan gelecek, Güneydoğuya meselesi çıktı. Başbakan gelecek, şimdi de parti kapatma davası ortaya çıktı.

HEMA, KİT Komisyonu'na dilekçe verdiğinde iktidarı, muhalefetiyle Zonguldak Milletvekillerimiz ve Genel Müdürümüz tepki gösterdi. Biz üretmek istiyoruz. Kozlu'da, Karadon'da, Amasra'da vardiyalara işçi veremiyoruz. Emniyet tedbirlerini alamaz duruma geldik. Günü gelen kalifiye elemanlarımız ayrılıyor. Bu nedenle bir an önce işçi açıklarının giderilmesi gerekiyor. Bizim talebimiz 2 bin artı 2 bin gruplu işçi alınması. Genel Müdür, bin artı bin gruplu işçi alınmasını istiyor ve peyderpey alınması gerektiğini dile getiriyor. 5 milyon ton üretim hedefinin 14 bin işçiyle gerçekleşebileceğini söylüyor. Ama kurumda çalışan işçi sayısı 9 bin 920'lere düştü. Ya işçi alacaklar, ya burayı kapatacaklar. Ona da kimsenin gücü yetmez. Başbakan gelecek işçi açıkları giderilecek, hiç tereddüdünüz olmasın. Bizim iyi niyetimizi kötüye kullananlar TTK Amasra Müessesenin kenarından bile geçmesinler” dedi.

Denizer'in konuşmasını dinleyen madenciler sık sık “Madenler bizimdir bizim kalacak”, “HEMA şaşırma sabrımızı taşırma”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İşçi alınsın üretim artsın”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar.

GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer ile GMİS Genel Merkez ve Şube başkanları, Amasra Kaymakamı Hasan Öztürk'e de bir nezaket ziyaretinde bulunarak bir süre sohbet ettiler.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 17:42:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?