22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Her 38 kişiden 1'i diyabet hastası

Bartın'da yaşayan her 38 kişiden 1'inin diyabet hastası olduu belirtildi.

Dünya Diyabet Günü sebebiyle açıklama yapan Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, il genelinde 4 bin 470 diyabet hastası bulunduğunu ve oranın nüfusa göre yüksek olduğunu belirtti. Dr. Nacaroğlu, diyabetin göz, sinir ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabileceğini ifade etti.

Nacaroğlu, "Diyabet, diğer bir ismiyle şeker hastalığı, insülin hormonunun vücutta bulunmaması veya azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozar ve kandaki şeker veya glikoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olur. Bu da şiddetli hatta ölümle sonuçlanabilen etkilere yol açabilir. Diyabet hastalığının belirtileri arasında ise, çok yemek yeme, çok su içme, çok idrara çıkma, ağırlık kaybı, kuvvet azalması, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağız kuruluğu, cilt yaralarında geç iyileşme, ciltte kuruma, kaşıntı, baş ağrısı, bulanık görme, cinsel sorunlar, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanmalar vardır. Uzun süredir diyabet ile yaşayanlar gözlerinde, böbreklerinde, sinirlerinde ve ayaklarında problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Diyabetli hastalar; tansiyon, kalp hastalıkları ve felç gibi kalp-damar problemlerine karşı daha duyarlı olurlar. Bu problemlerin oluşumu, yemeklerden sonra yükselen kan şekerinin çok inişli-çıkışlı bir eğiri çizmesi ile yani kandaki şeker yoğunluğunun önemli değişiklikler göstermesi ile bağlantılıdır" dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, diyabet hastalığı sonrası ortaya çıkan problemlerin önlenmesi veya geciktirilmesi için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi, aile hekimine giderek kan şekeri ölçümünün her ay düzenli yapılması, düzenli egzersiz ve yürüyüş yapılması, kan basıncı ve kolesterolünün ölçtürülmesi gerektiğini, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Nacaroğlu, ayrıca diyet yapmadan kullanılan şeker ilacının bir öneminin olmadığını, diyetin kişiye özel bir tedavi olduğunu belirterek, diyetlerin mutlaka doktor veya diyetisyen tarafından düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 16:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?