17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Kadınları bekleyen büyük tehlike!

8 AYDA 25 KADIN TEMİZLİK YAPARKEN ZEHİRLENDİ

Bartın'da yapılan araştırmaya göre son 8 ay içinde 25 ev kadını ev temizliği yaparken zehirlenerek hastanelere müracaat etti. Uzmanlar ev temizliğinde kadınları büyük tehlikelerin beklediğini ve temizlikte mutlaka maske kullanılması konusunda uyardı.

Bartın Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre, Bartın'da son 8 ay için yapılan değerlendirmede 25 ev kadını çeşitli sebeplerden dolayı temizlik sırasında zehirlenerek sağlık kuruluşlarına müracaat etti. Bartın Sağlık Müdürlüğünün verileri doğrultusunda, ayrıca 29 kişi de mantardan zehirlendi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, temizlik sırasında kadınların temizlik maddelerinden zehirlenme riskinin yüksek olduğunu söyledi. Dr. Nacaroğlu, "Nitrik asit, sülfürik asit, tuz ruhu-hidroklorik asit ve çamaşır suyu-sodyum hipokloridların neden olduğu zehirlenmeler yer almaktadır. Bartın'da son 8 ayda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda 25 kadın zehirlenerek sağlık kuruluşlarına müracaat etti. Ayrıca Bartın'da deli bal, peynir, balık ile kemirgen öldürücülerle zehirlenme ve karbon monoksit zehirlenmeleri olarak sıralanmaktadır. Ev hanımları zehirlenmelerden etkilenenlerin yarısından fazlasını oluşturmakta, 19 kişi tuvalet temizleyicileri ve ağartıcılar nedeni ile zehirlenmektedirler. Kırsal kesimde yaşayan insanımızın çokluğu nedeniyle de sık gözlenen mantar zehirlenmelerinden korunmak için, Kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ veya pişmiş olarak tüketilmemelidir. Yenilebilir ve zehirli mantarlar aynı ortamda yetişebilirler. Bu durumda profesyonel mantar toplayıcılarının bile yanılabildiği unutulmamalıdır. Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemelidir. Özellikle kurtlu mantarların zehirlemeyeceği, öncesinde hayvanlar tarafından tüketildiği görülmüşse ya da gümüş kaşıkta siyah lekelenmeye yol açmıyorsa yenebilir gibi yaklaşımlar doğru değildir. Marketlerden hasar görmüş ambalaj içindeki kültür mantarları alınmamalı, bozulmuş ve çürümüş mantarlar tüketilmemelidir" dedi.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, önemli zehirlenme biçimi olan tuvalet temizleyicileri ve ağartıcıların neden olduğu zehirlenmelerden korunmak gerektiğini de belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Karıştıkları zaman yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkararak solunum yollarında hasara, astım hastalığına kadar ilerleyebilen yol açan, tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılmamalıdır. Özellikle dar, kapalı ve iyi havalandırılmayan yerlerde çamaşır suyu ve tuzruhu gerek tek olarak gerekse birlikte kullanılmamalıdır. Çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasallar çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı, su veya başka içeceklerle karıştırılma olasılıkları nedeniyle bunlarla bir arada bulundurulmamalıdır. Gıda alırken son kullanma tarihlerine bakılmalı, geçmişse alınmamalı ve kesinlikle tüketilmemelidir. Kemirgen öldürücü, DDT gibi zehirleyici ilaçların kalıntılarını büyük ölçüde azaltmak için yemeden önce her seferinde gıdalar yıkanmalıdır. Kanda karboksihemoglobin denen bir oluşuma neden olarak oksijenin vücuttaki taşınımına engel olarak ciddi sağlık sorunlarına (felç gibi) hatta geç kalınırsa ölüme yol açan karbon monoksit zehirlenmelerinden korunmak için şofben, soba gibi ısıtıcıların güvenliği sık sık kontrol edilmeli, bacalar düzenli olarak temizlenmeli, mümkünse evin içine gaz girişini önleyici sistemler kullanılmalıdır. Özellikle lodos estiği zamanlarda gece soba yakılmamalıdır" dedi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, bulantı, kusma, ishal, tansiyonda düşme, solunum problemleri, deri ve gözde irritasyon gibi durumlarda zehirlenmiş olma riskinin bulunduğunu ve bu durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna yada 112'ye haber verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 09:45:01
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 09:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?