22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Kandilli A.Ş'den bilgilendirme

Hattat Holding Enerji grubu Karaelmaslar Kandilli A.Ş. Köse Ağzı Enerji Santrali ile ilgili olarak çevre köy muhtarlarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi.


Karaelmaslar A.Ş. Kandilli misafirhanesinde gerçekleşen toplantıya Kandilli Gökçeler, Sücüllü köyü, Bayat köyü, Terzi köyü, Tepe ören köyü, Cemaller köyü, Elmacı köyü, Ballıca köyü, Kandilli Pazaryeri, Açık hava, merkez, Yeni mahalle, Geyik beli, Yayla, Kızıl su, Şehitlik, Gökçeler Yeni mahalle, merkez muhtarları katıldı. Daha önce yapılan halkı bilgilendirme toplantısı esnasında taraflı ve halkı kışkırtmaya yönelik spekülasyonların yapıldığı hatırlatan Karaelmaslar Kandilli A.Ş. Bölge Müdürü Nuh Baş, yapılması planlanan santral konusunda geniş çaplı bilgiler verdi. Toplantı sonrası değerlendirme yapan Nuh Baş, "Hattat Holding ve bünyesindeki 17 şirketi anlattık, düzenlenen toplantı sonrasında muhtarlarımız daha bilinçli ve memnuniyetlerini belirterek ayrılmışlardır.

Kendi yöremizden kendi toprağımızdan çıkarttığımız yerli taşkömürünün ısıl değeri yüksek, kükürt ve kül oranları ise çok düşüktür ve dünyada sayılı kömürlerdendir. Santralde kullanılacak olan kömür, bu bölgeden bu yöre insanının çıkartacağı yerli taş kömürüdür. Şu an Çatalağzı termik santraline günlük 600 ton kömür veriyoruz. Ocaklarımızda bine yakın kişi çalışmaktadır. Dolayısı ile istihdamı santral sağlamaktadır. Ayrıca burada yapılması planlanan santral içinde kömür bu ocaklardan çıkmak zorundadır.

Dolayısı ile otomatik olarak istihdam rakamı 2-3 katına çıkacaktır. Kömür ocaklarında istihdamın artmasının haricinde santralin yapılmasının öngörüldüğü 41 ay boyunca da inşaat faaliyetlerinde binlerce kişi çalışacaktır. Biz, dün muhtarların, belediye başkanlarının, sendikaların, politikacıların kısacası herkesin istediğini bugün yerine getiriyoruz. Burası madenci şehridir kömür buradan çıkartılacak, burada değerlendirilecek hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak hem enerji açısından dışa bağımlılığımızın önüne geçecek hem de istihdam yaratarak bir ekmek kapısı olacaktır.

Bugün tüm dünya elektrik üretiminde kömüre yönelmektedir. En yakın örneği komşumuz Yunanistan toplam elektrik üretiminin yüzde 64 ünü kömürden karşılamaktadır. Polonya'ya bakacak olursak bu oran yüzde 94 tür. Almanya ve ABD de yüzde 51'dir. Bugün Türkiye'nin kömürden elektrik üretimi sadece yüzde 25.5 ve dışa bağımlıdır" dedi.
Karaelmaslar Kandilli A.Ş. Bölge Müdürü Nuh Baş, Rusya'nın vanayı kapattığını, doğalgaza zam geldiğini ve elektriğin zamlanacağını belirtirken, bu tür haberlerden sonra kendi elektriklerinin kendi yer altı zenginlikleriyle üretilerek kurtulunabileceğini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 11:25:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?