17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Kantincilere "obezite" eğitimi

KANTİNCİLERE

Bartın'da okul yöneticileri ve kantincilere, "Türkiye obezite ile mücadele programı ve ulusal eylem planı" kapsamında "Obezite" semineri verildi.

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi toplantı salonundaki seminere Bartın Sağlık Müdürü Yardımcısı İsmet Kavaklı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ertan Orhan, Gıda Yüksek Mühendisi Vildan Gençer, İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Sağlık Şube Müdürü Oktay Demir, Milli Eğitim Müdürlüğü SML Öğretmeni Aydın Kükner, okul yöneticileri ve kantinciler katıldı. Seminerde Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Yasemin Güven, "Amacız obezite ile ilgili ilimizde yapılan ve yapılacak olan çalışmaları toplumla paylaşmak ve obezite ulusal Eylem Planı ile ilgili ve var olan Başbakanlık genelgesi ile ilgili paylaşımda bulunmak ilimizde Sağlık Müdürlüğü ve diğer kurumlarla işbirliği halinde neler yapılması gerektiğini paylaşmak ve en önemlisi geri dönüşüm almak, daha iyi şeyler yapılabilmesi için ne gibi öneriler olabilir bu konularda fikir alışverişinde bulunmak" dedi.

Diyetisyen Aslı Erkaya ise, obezite ile ilgili konuştu. Erkaya, "Obezitenin Nedenleri Yanlış beslenme, Sedanter yaşam, Genetikten oluşmaktadır. Okul çağında obezitenin nedenleri Okulda spor eğitimine ayrılan zamanın yetersizliği, Daha kolay aktivitelerin tercih edilmesi, TV, internet, bilgisayar oyunları, Okul servisleri, Obezite eskiden bir durum olarak bilinirdi. Bundan sadece 200 yıl öncesine kadar bir güç göstergesiydi. Şu anda en büyük hastalıklardan birinci dereceden risk faktörü olarak karşımızda, Tanım olarak aşırı yağ depolama hastalığı olarak ifade edilir. Yapılan bir araştırmada ülkemizde obezite birey sayısının toplamı 8.9 milyon bulunmuştur. 24 bin 788 kişinin üzerinde yapılan bir çalışmada 2003 yılında şu anki durum ile ilgili 7 yıl öncesinde yapılanlar böyleydi. Yüzde 30 kadın şişmanlığı, yüzde 13. 9 erkek şişmanlığı göz önüne çıkıyor" diye konuştu.

Seminerde, obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı kapsamında il yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulunun aldığı kararlarda açıklandı. Buna göre, "İl Müftülüğünde yapılan aylık toplantılarda ildeki tüm din görevlilerinin İl sağlık Müdürlüğü tarafından beslenme obezite ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesine, Beyaz Bayrak ve Beslenme dostu okul projelerinin tüm okullarda yaygınlaştırılmasın ve çalışmalara hız kazandırılması ve okul müdürlerine ve okul kantin sahiplerine yönelik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlıklı beslenme, besin hijyeni, obezite ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesine, Kasım ayı içindeki Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün tüm sportif müsabakalarında obezite ve diyabet temalı faaliyetler yapılması, afiş ve pankartlarla konuya tüm katılımcıların ilgisinin çekilmesine ve kamuda çalışan sporcu velilerinin eksiksiz katılımının sağlanabilmesi için müsabaka sırasında izinli sayılabilmeleri açısından gerekli izin ve olurlar alınmasına, İldeki tüm spor salonlarının akşam saatlerinde halka açık hale getirilmesi yönünde gerekli girişimlerin yapılarak alışkanlık oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmasına, Gençlik ve spor Müdürlüğünde sportif aktivitede bulunan gençler, çocuklar, öğretmenleri ve İl Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu üyeleriyle kurumların fiziksel aktivite temsilcilerinden oluşan grupla Aralık ayı içerisinde şehir merkezinde belirlenecek güzergaha obezite yürüyüşü ad altında etkinlik düzenlemesine karar verilmiştir. Ramazan ayı ile birlikte camilerde cuma hutbelerinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgi notlarına dayanılarak obezite, yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgi verilmesine ve sürekliliğinin sağlanmasına, Umut İlk Öğretim Okulu ile başlatılan obezite çalışması ve kamp hazırlık çalışmalarının diğer okullara da yaygınlaştırılmasına karar verilerek, Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu'nun en az 6 ayda bir çalışmaları değerlendirmek ve geliştirmek amaçlı toplanması kararlaştırılmış olup, bu süre beklenmeksizin ihtiyaca mahsuben toplantılar düzenlenebileceği taraflarca uygun görüşmüştür" açıklamasına da yer verildi.

Seminere katılan kantincilerin uzun uzun not tuttu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2010 Salı 17:28:02
Güncelleme :28 Aralık 2010 Salı 17:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?