22
Mayıs
2024
Çarşamba
BARTIN

Kavşak suyu koruma alanı belirlendi

Bartın'da halkın yıllardır içme suyu olarak kullandığı ve içme suyu ihtiyacını karşılayan kavşak suyunun koruma alanı belirlendi.

Bartın Valisi Halil Işık, Çevre Meclisi üyelerini makamında kabul etti.
Bartın Valiliğinin girişimleri neticesinde kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı, Kaman köyü içme suyu ve yer altı su rezervlerinin koruma altına alındığı Kastamonu DSİ 23. Bölge Müdürlüğü'nden gelen yetkililer tarafından açıklandı. Kavşak suyu koruma alanı ilanı 6 maddeden oluşuyor. Vali Halil Işık, "Bu tedbirlere ilaveten suyun koruma çalışmalarına açıklık getirecek test uygulamalarını DSİ Genel Müdürlük teknik elemanlarınca gerçekleştirmek suretiyle bilimsel sonuçlara ulaşabileceğini, bu doğrultuda Ankara'dan görevlendirilecek olan heyet önümüzdeki günlerde ilimize intikal edecek" dedi.


Kavşak Suyu Koruma alanı, "Bartın Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ve Kaman köyü içme suyu kuyusunun toplam yeraltı suyu Emniyetli İşletme Rezervi 0.347hm3 / yıl olarak tespit edilmiştir. Ekli haritada sınırları belirtilen Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ile Kaman köyüne içme suyu sağlayan sondaj kuyusunun bulunduğu bölge Mutlak Koruma Alanı olarak tespit edilmiş olup bu bölgede hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir. Ekli haritada belirtilen ve aşağıda tarif edilen sınırlar içerisinde kalan Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ve Kaman köyüne içme suyu sağlayan sondaj kuyusu çevresi beslenme alanı olup, bu alan 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun'un 3. maddesine göre yeraltı suyu işletme sahası olarak tespit edilmiştir. Ekli haritada sınırları belirtilen Kavşak suyu kaynak grubu ve Selen Su kaynağı ile Kaman köyüne içme suyu sağlayan sondaj kuyusunun boşalım zonu Mutlak Koruma Alam olarak tespit edilmiş olup, 50 metre civarı dikenli telle çevrilecektir. Bu bölgede hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir. Beslenme alanı olarak belirlenen ve ekli haritada sınırları belirtilen 1. Derece Koruma Alanı ise Yeraltı suyu İşletme Sahasına uygun bölge olup, tespit edilen yeraltı suyu rezervinin korunabilmesi ve yeraltı suyunun kirletilmemesi için bu bölgede Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği 22. maddesine uyulmalıdır. 1. Derece Koruma Alanı'nda, her türlü madencilik faaliyeti ile içme-kullanma dışında su temini gayesi ile her türlü çap ve derinlikte su yapısının inşası yasaklanmıştır. Bartın Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ile Kaman köyü içme suyu kuyusunun, uzun vadede beslenim-boşalım eşitliğinden ve yapılan debi ölçümlerinden faydalanılarak yıllık toplam boşalımı 0.347hm3 / yıl olarak tespit edilmiş olup, toplam boşalımın yüzde 100'ü emniyetli işletme rezervi olarak kabul edilmiştir. Bartın ilinin içme suyu, Kaman köyünün içme suyu ve Selen Suya yapılan içme suyu tahsisleri emniyetli işletme rezervine eriştiğinden, Bartın Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ve Kaman köyü içme suyu kuyusunun işletme sahası sınırları içerisinde, içme-kullanma amacı dışında su temini gayesiyle her türlü çap ve derinlikte su yapısının inşası ile madencilik faaliyetleri yasaklanmıştır. Madde 3'de ve ekli haritada sınırları belirlenen Mutlak Koruma Alanı ve 1. Derece Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre ve benzeri kullanımı yasaktır. Bartın Kavşak suyu kaynak grubu, Selen Su kaynağı ve Kaman köyü içme suyu kuyusu Koruma Alanı İlanı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Onay'ı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasını müteakip yürürlüğe girer" şeklinde belirlendi.
Bartın Valisi Halil Işık, Bartın Çevre Meclisi üyelerinin ziyaretinde telekonferans görüşmesi yolu ile DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki ile üyeleri görüş alış-verişinde bulundurdu. Çevre Meclisinin deneyler sonuçlanmadan da alınabilecek acil tedbir taleplerinin değerlendirmek için çalışılacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 12:48:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?