17
Mayıs
2024
Cuma
BARTIN

Kemik'ten önemli açıklamalar

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Mehmet Kemik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Amasya, Tokat, Çorum il ve ilçelerinden toplam 44 Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlarının katıldığı 5. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası için yapılan hazırlık toplantısında Bartın ve Türkiye'nin sorunlarını açıkladı. Başkan Kemik, Türkiye'de global krize önlem alınmadığı için sıkıntıların yaşandığını
belirtti.

44 Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası Yönetim Başkanlarının katıldığı toplantıya katılan Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, önemli açıklamalarda bulundu. Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kemik, özellikle Türkiye'de global kriz konusunda önlem alınmadığını, daha önce daralan ekonomide özellikle sanayicilerin, KOBİ'lerin ve ticaret erbaplarının büyük finans sıkıntısı çektiğini, şimdi de bankaların kredili çalışan üyelerimize kredi kapatmalarını istemesi ve yeni kredi açmamalarının piyasayı kilitlediğini belirtti.

Bartın TSO Başkanı Kemik, "Vadeli mal satan sanayi tesisleri ve tüccarlar da hilafının dışında çek verilmiştir ibaresinin artık moda haline geldiğini yada borcunu ödeyememenin yöntemlerinden biri haline gelmesi, karşılıksız çek ve protesto olan senet sayısının çoğalması ilimizde piyasaları kilitlemiştir. Özellikle Bartın gibi gelişen ve istihdam zorunluluğu olan kentimizde kriz olgusu daha çok hissedilmektedir. TSO olarak teşvik ve istihdam, eğitim, çevre, ulaşım ve denizcilik,
Organize Sanayi Bölgesi'nde sorunlar tespit edilmiştir" dedi.

"TEŞVİK YASASI UZATILMALI, BÖLGESEL TEŞVİK UYGULANMALIDIR"
Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, yıl sonunda sona erecek olan Teşvik Yasası'nın uzatılması gerektiğini söyledi. Kemik, "Ülke için çok önem arz eden sektörel ve bölgesel teşviklerin illerin, gelişim, sanayi, altyapı ve kültürüne oluşmasını beklemekle beraber, Bartın ilimiz için inşaat-yapı malzemeleri 'toprak- kimya' sanayi, demir-çelik ve metal sanayi, tekstil-konfeksiyon sanayi, orman ürünleri ve mobilya sanayi, gıda sanayi, madencilik sanayi ve turizm sektörlerinin bölgesel olarak öncü sektör olması ilimizin kalkınmasına destek olacaktır. 5084 sayılı teşvik yasasının 5 yıl daha uzatılması göç olgusunun sona ermediği ilimiz açısından önem arz etmektedir. Bölgesel ve sektörel teşviklerin belirlenmesinde illerdeki Ticaret ve Sanayi Odalarının görüşleri alınarak tespitlerin yapılması daha uygun olacaktır" dedi.

"ÜNİVERSİTE KENTEKİ GÖÇ OLGUSUNU ENGELLEYECEKTİR"
Bartın TSO Başkanı Mehmet Kemik, üniversite ve eğitim alt yapısının gerçekleşmesiyle birlikte kentin göç olgusunun değişeceğini belirterek, eğitimin önemine değindi. TSD Başkanı Kemik, "Bartın Üniversitesi kampusunun gelişmesi ve genişlemesine yönelik arazi temini ve yapılaşmanın hızlandırılması, programa alınan fakültelerin açılması Bartın'da göç olgusunu önleyecek, kültürel ve ekonomik yaşam kalitemizi yükseltecek olan Meslek Yüksekokulu konusunda yapılanmaya gidilmesi gerekmektedir.

Amasra ilçemizde Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Kurucaşile ilçemizde Denizcilik ve Ahşap Gemi-Yat Yapımı Meslek Yüksekokulu, Ulus ilçemizde Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu açılmalıdır. Bartın'da yapılacak yatırımlar içinde olan termik santralin, turizm açısından önem taşıyan Amasra kentinin yakınında olması nedeniyle bu bölgeye kesinlikle kurulmaması, sağlık ve çevresel etkileri nedeniyle termik santral yatırımının başka bölgeye kaydırılması, yöresel ve kültür değerleri olan kavşak suyu kaynağının korunması, yapılacak olan sanayi yatırımlarına çevre düzeni planında yer verilmesi

'Çimento Fabrikası, Demir-Çelik Fabrikası, Depo-Antrepo Sahaları', ilimize kalıcı ve ekonomiye kazandırılacak çöp ve atıklar için çöp toplama merkezi kurulması, Bartın kent içi trafiğinin düzenlenmesi, karmaşık trafik güzergahına çözüm bulunması, yeni çevre yolu yapımı, turizm alanlarında 'İnkum, Amasra, Çakraz, Mugada' atık su arıtma ve deniz deşarjı kurulması, Bartın Limanının yükleme, boşaltma ve trafik akışının rahatlatılması, çevre planına depolama, antrepo alanları için planlamanın yapılması, ticari hacmin genişletilmesi açısından Bartın Limanı Hinterlandının demiryolu bağlantısı yapılmasıyla 'Bartın-Çaycuma demiryolu bağlantısı ve yeni yapılacak Bartın-Adapazarı demiryolu hattı' Bartın Limanının kapasitesini artıracak, işadamlarının komşu ülkelerle iletişimini sağlayacak Ro-Ro rıhtım projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bartın-Sinop Batı Karadeniz sahil yolunun ödeneği artırılmalı, ilimizin ulaşım ağı geliştirilmelidir. Bartın-Karabük duble yolu devam eden Kirazlık Köprü Barajı inşaatı nedeniyle gecikmiştir. Taşkın önleme, enerji, sulama ve içme suyu gibi Bartın için önem arz eden Kirazlık köprü barajının bir an önce bitirilmesi ve Kozcağız Barajına başlanması gerekmektedir. Bartın Organize Sanayi Bölgesine ek olarak düşünülen 2 bin dönüm arazi için bürokratik sorunların çözümü ve ödenek temini aciliyetiyle gerekmektedir.

Mevcut ihtiyaca cevap veremeyen köprünün yanına ikinci bir köprünün yapılması, buna bağlı olarak da Kurtköy-OSB arasındaki yolun da standart hale getirilmesi gerekmektedir. Enerji ihtiyacını mevcut enterkonnekte sistemden karşılayan OSB, yeni sanayi tesislerinin üretime geçmesiyle enerji ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle enerji nakil hattı için kamulaştırma ödeneğinin çıkartılması gerekmektedir. Enerji maliyetlerinin yüksek oluşu, rekabet gücünün kaybolması, istihdam yükü gibi faktörler dikkate alındığında OSB' ye doğalgaz getirilmesi hızlandırılmalıdır. Planlanan Adapazarı- Bartın demiryolu hattı Organize Sanayi Bölgesi bağlantısı da yapılmalıdır" dedi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kemik, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gerektiğini ve GSMH'sı düşük kentlerde asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 15:50:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fehmi AKSAKALOĞLU IP: 85.104.143.xxx Tarih : 8.11.2008 22:32:23

SN.KEMİK BARTIN İLİNİN DEĞİŞMEZ DİNAMİĞİDİR.TESPİTLERİNİZ,AYNI ZAMANDA BÖLGEMİZ VE ÜLKEMİZİN DE ORTAK SORUNLARIDIR.TEŞEKKÜRLER MEHMET ABİ.BAŞARILAR